Privreda
32

Kapo o inspekciji na sajmu domaćih proizvoda: Nekome smeta naš pozitivan rad

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršila je nadzor sajmova domaćih proizvoda u Sarajevu i objavila kako organizatori sajma nisu osigurali svu potrebnu dokumentaciju, da ima nepravilnosti u deklaracijama proizvoda, te su najavili kazne. Iz Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" ističu kako su do sada organizirali 25 sajmova, te da nikada nije bilo nikakvih problema.

Riječ o sajmovima domaćih proizvoda organiziranim na Trgu Alije Izetbegovića i Trgu djece Sarajeva.

Predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" Admir Kapo kazao je kako inspekcija pravi problem oko proizvoda renomirane firme čiji su proizvodi vakumirani i zapakovani u foliju.

"Kazali su da je to kao problem jer će sajam trajati 3-4 dana, te da bi mogli nastati problemi. Ako je to zaista problem i ako smo došli na nivo da rješavamo te stvari a ostale smo sve riješili, onda sam ja sretan građanin. Mi smo išli u Ministarstvo privrede KS koji su nam rekli da znaju za udruženje i da neće biti nikakvih problema za izlaganje na sajmu. Očito smo trebali insistirati na nekom papiru. Nažalost, Udruženje 'Kupujmo i koristimo domaće' je, pored svega što radi, problem, a nisu problem neke druge stvari čega smo svjedoci", rekao je Kapo za Klix.ba.

Ističe kako su tokom sedam godina organizirali 25 sajmova domaćih proizvoda, te da nikada nisu imali problem s inspekcijom ili bilo kojom drugom institucijom.

"Svjedoci smo svega što se prodaje na ulici ili pijacama, a tu inspekcija očigledno ne smije izaći . To ima neku pozadinu. Udruženje ove godine radi vrlo velike bitne kampanje čiji su pokazatelji i za moju želju preveliki. Došlo je do velikog prometovanja robom i proizvodima domaćih proizvođača, a Vanjsko-trgovinska komora objavila je podatke da je smanjen deficit u prvih devet mjeseci za 8,3 posto. Ovo očigledno postaje nekome problem, to je moje mišljenje", rekao je Kapo.

Iz Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" poručili su da će raditi i dalje za dobrobit bh. društva kao i proteklih godina, te da neće posustati.