Sastanak ministara
49

Kantonima preporučeno ukidanje ili smanjenje naknada za zakup poljoprivrednog zemljišta

M. P.
Sa sastanka poručeno da hitno treba usvojiti budžet FBiH
Sa sastanka poručeno da hitno treba usvojiti budžet FBiH
Zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi, posebno u pogledu proljetne sjetve, potrebno je hitno usvojiti budžet Federacije BiH za 2022. godinu, kao i mjere novčanih podrški kako bi se pravovremeno pomoglo poljoprivrednicima.

Rečeno je ovo na današnjem sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića s kantonalnim ministrima, na kojem je razgovarano i o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, analizirano i stanje poljoprivrede u prošloj godini, a razgovarano je i o aktivnostima i mjerama za ovu godinu koja je, zbog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu, ali i drugih inputa u proizvodnji, posebno izazovna.

Osim usvajanja budžeta, naglašena je i potreba stvaranja zakonskih pretpostavki za operativnost mjera podrške u poljoprivredi, osiguranje četvrtog kvartala iz 2021. godine i prvog kvartala 2022. godine, a razgovarano je i o prijedlogu sufinansiranja proljetne sjetve zajedničkim sredstvima federalnog i kantonalnih nivoa po hektaru obradivog zemljišta.

Iznesene su i preporuke kantonima za ukidanje ili smanjenje naknada na zakup ili koncesije na poljoprivredno zemljište u ovoj godini, kao i preporuke za ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta svih nivoa vlasti koji stvaraju opterećenje poljoprivrednim proizvođačima.

Ministri su na sastanku razgovarali i o mogućnostima za otkup po garantovanim cijenama pšenice iz jesenje sjetve 2021. godine za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, potrebe uspostave kantonalnih robnih rezervi te o nastavku aktivnosti na nabavci mineralnih đubriva.

"Poljoprivrednu proizvodnju moraju više podržati svi nivoi vlasti, a mjere podrške nakon usvajanja budžeta FBiH za ovu godinu trebaju biti operativne i više usklađene te cijenim da je današnji sastanak bio prilika da to i potvrdimo", kazao je Dedić.