Tempo, tempo
249

Kako se gradi Buroj Ozone: Za 12 mjeseci podignuta još jedna cijela kuća

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na bjelašničkom platou dvije i po godine nakon polaganja kamena temeljca za Buroj Ozone nalazi se jedna gotovo završena kuća, šest podignutih kuća bez fasade i najmanje pet drugih objekata u izgradnji.

Prije 12 mjeseci portal Klix.ba obišao je lokalitet na kojem se gradi Buroj Ozone, ambiciozni projekt na Bjelašnici čiji je kamen temeljac postavljen još 2016. godine. Tada, u februaru 2018., na platou smo izbrojali šest izgrađenih kuća.

Danas je na tom lokalitetu izgrađena još jedna cijela kuća, dok je u gradnji još najmanje pet objekata.

Kako je prije 12 mjeseci kazao direktor Ismail Ahmed, radovi su se trebali intenzivirati, a tokom 2018. godine neki objekti su trebali biti završeni i u funkciji. To se očito nije desilo.

Šest objekata koji su i tada bili tu još uvijek nema fasadu, a nova kuća koja je izgrađena u međuvremenu djeluje gotovo završeno, ali u njoj nema nikoga.

Ostaje da se oslonimo na obećanje vezano za 2019. godinu. Naime, Ahmed je ranije "sa sigurnošću" kazao da će ljudi u 2019. godini stalno boraviti u Buroju.

Podsjećamo da je projekt ukupne vrijednosti 4,5 milijardi KM. Općina Trnovo je do sada od arapskog investitora naplatila blizu milion KM, dok je cijena zemljišta zapravo bila nešto veća od dva miliona KM.