Mostarski sajam
51

Kabiri poručio: BiH je nekada proizvodila avione i ima potencijal da bude "Izrael Balkana"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
BiH i Izrael imaju velike potencijale za suradnju, i Država Izrael želi u nju uložiti jer vjeruje da BiH može postati "Izrael Balkana", kazano je na konferenciji za novinare predstavnika Države Izrael, koja je održana na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Predsjednik Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini Amir Gross Kabiri je naglasio kao je njihov slogan "Vjerujemo u vas", jer neke od mlađih generacije što su odlučile otići iz BiH nisu vjerovale u ovo mjesto, što doživljava jako bolno.

Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi smo birali ovaj slogan tako da pokažemo da Država Izrael i njihovi poduzetnici vjeruju u ovu državu. Mi vjerujemo da ova država može izrasti jako brzo u usporedbi na druge države. Imate jako dobre vještine i stručnjake, ova država je nekada pravila avione, helikoptere i stvari o kojim su druge države mogle samo sanjati. Samo trebate nastaviti vjerovati da to možete opet. Država Izrael je ovdje i Gospodarska komora da donesemo naša iskustva, inovativni biznis pristup različit od onog u BiH što će voditi boljim rezultatima i postaviti BiH jednom od vodećih država ove regije", kazao je Kabiri.

Ističe da je ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva Mostar čija su zemlja partner samo jedan korak naprijed, te da je cilj ovog sajam da pokažu da su ovdje i da ostaju da pomognu i savjetuju kako će BiH narasti.

"Mi smo to uradili, bili smo jako mala zemlja s problemima na Bliskom istoku. Nismo imali zlato, dijamante, plin ni benzin, ali smo našim vještinama, bivajući najmanja država,postali najmoćnija država Bliskog istoka kroz inovaciju i vjerujem da ova država ima iste kvalitete", rekao je Kabiri.

Galit Peleg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Galit Peleg (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg je naglasila da su diplomatski odnosi između Izraela i BiH započeli prije tridesetak godina, ali da se te države danas nalaze na veoma različitim mjestima.

"U devedesetima BiH je bila nova država, koja se nastojala izgraditi iz rata i izlaska iz Jugoslavije, a Izrael je bio država koja je tada taman prošla desetljeće privatizacije. Ekonomije obje države su se uvelike promijenile u ovih 30 godina. BiH možemo smatrati, baš kao i neke susjedne države, zemljom koja se ubrzano razvija i gleda prema svome članstvu u EU. Standardi su veći, ekonomija je bolja, sve se poboljšava. Gradi se infrastruktura i mogućnosti su danas mnogo veće nego kada smo započeli naše odnose, a ovaj sajam je dobra prilika da potakne još bolje mogućnosti, više partnerstava i zato smo ovdje", rekla je Peleg.

Dan Oryan (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dan Oryan (Foto: G. Š./Klix.ba)

Šef Odjela za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela Dan Oryan ističe kako u BiH vidi veliki potencijal i naglasio da Država Izrael nije imala mnogo stvari koje BiH već ima.

Ističe kako je naša zemlja veoma sadržajna i da u njoj vidi ogromne potencijale te ne sumnja da bi Bosna i Hercegovina mogla biti "Izrael na Balkanu".

"Sve što imate ovdje vrlo je sadržajno, a Izrael ima dobra iskustva u mnogim poljima koja ovdje može podijeliti. Već imamo vrlo blisku suradnju u određenim sektorima s nekim drugim državama i mislim da neke od njih možemo ostvariti i ovdje u BiH. Moj osjećaj je da su mogućnosti Bosne i Hercegovine ogromne", kazao je Oryan.

Izrazio je nadu i da će vidjeti hiljade trista u našoj zemlji, te naglasio da Crnu Goru godišnje posjeti 70 hiljada Izraelaca i da ne vidi razlog da ne posjete i BiH koju smatra prelijepom.