Bivši Virgin Pulse
48

Jedna od vodećih IT kompanija u BiH promijenila vlasnike i ime, fokus stavili na očuvanje zdravlja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Kompanija britanskog milijardera Richarda Brensona i jedna od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini Virgin Pulse doživjela je promjene u vlasničkoj strukturi, ali i izvornom nazivu, potvrđeno je za Klix.ba.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, Virgin Pulse nedavno je spojena sa kompanijom HealthComp. Shodno tome stvorena je kompanija Personify Health sa novom vlasničkom strukturom, koja sada djeluje i u Bosni i Hercegovini.

Nova kompanija poseban fokus sada stavlja na očuvanje zdravlja te kroz jedinstvenu platformu pomažu firmama u optimiziranju ulaganja u svoje članove, istovremeno osnažujući ljude da se dublje bave očuvanjem svoga zdravlja.

Inače, sada već raniji Virgin Pulse dio je poslovnog carstva Richarda Brensona, jednog od najpoznatijih poduzetnika na svijetu, a osnovan je u okviru istoimene grupacije 2004. godine.

U BiH predstavlja najveći internacionalni ured i djeluje kao čvorište za tehničku i operativnu podršku cjelokupnom poslovanju kompanije na globalnom nivou. Trenutno imaju sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) proglasila je Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021. godini, a tada je navedeno da su u našoj zemlji uložili više od 40 miliona KM. Taj iznos danas je znatno veći.

U novoj kompaniji, odnosno Personify Healthu većinski udio ima fond New Mountain Capital koji je 1999. osnovao Steven Klinsky 1999. godine, a kao dioničari se navode još i Marlin Equity Partners, Morgan Health i Blackstone.