Privreda
7

Italijanska kompanija Metalleghe udvostručila proizvodnju u BiH

FENA
Italijanska kompanija Metalleghe iz Brescije udvostručila je proizvodnju u Bosni i Hercegovini putem novih investicija vrijednih više od 33 miliona eura.

"Ovo dokazuje da je moguće rasti na međunarodnom tržištu i boriti se protiv krize putem kombinirane akcije promotivnih aktivnosti ambasade, u saradnji s UniCredit Bankom, najboljom bankom u zemlji, i SACE-om", kazao je danas italijanski ambassador u BiH Ruggero Corrias povodom svečanog otvorenja građevinskih radova za izgradnju druge fabrike za proizvodnju silikona, RS Silicon, u Mrkonjić Gradu, koja je u vlasništvu Metalleghe.

Brojne italijanske kompanije su spremne pratiti stope kompanije iz Brescije.

"Da bi se to dogodilo, Bosna i Hercegovina bi trebala ostvariti značajan napredak kada je u pitanju pojednostavljivanje, transparentnost i sigurnost zakona i procedura. Jednom rječju, trebala bi biti više “'evropska'”,kazao je on.

Dodao je da je ovo je izazov koji BiH mora pobijediti. Bosanske vlasti moraju odgovoriti na ovaj poziv.

Predsjednik Metalleghe Guido Dusi je, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerke RS-a Željke Cvijanović i gradonačelnice Mrkonjić Grada Divne Aničić, svečano otvorio početak radova.

Ova italijanska investicija, koja je vrijedna oko 33 miliona eura, realizirana je u saradnji s UniCredit Leasingom i SACE grupom (italijanska kompanija za javnu trgovinu i investicijsko osiguranje za italijanske poduzetnike u inostranstvu).

Investicija Metalleghe, 10 godina nakon njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu predstavlja uspjeh cijelog italijanskog “sistema” u skladu s politikama internacionalizacije kompanija i diplomatije rasta koje podržava ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, navodi se u saopćenju iz italijanske ambasade u BiH.

Ovaj projekt je uslijedio nakon otvaranja “italijanskog deska”, koji je predložila Italijanska ambasada, u okviru UniCredit Banke (“ad hoc” službe na italijanskom jeziku za italijanske kompanije zainteresirane za ulaganje u ovu zemlju) koji je promovisan tokom Međunarodnog sajma u Mostaru 8. aprila.

Grupa Metalleghe, lider u proizvodnji i komercijalizaciji materijala od silikona i željeznih legura djeluje u BiH od 2004. godine kada su kupili kompaniju BSI Jajce.

Trenutno zapošljava 300 ljudi u Bosni i Hercegovini, a mnoga nova radna mjesta će se otvoriti kada se završe radovi na novom postrojenju u Mrkonjić Gradu.

Proizvodi oko 20.000 tona proizvoda godišnje koji se uglavnom prodaju na evropskom tržištu.