|

IT sektor odgovorio Poreznoj upravi: Ne želimo privilegije, već stimulativno djelovanje na industriju

IT sektor odgovorio Poreznoj upravi: Ne želimo privilegije, već stimulativno djelovanje na industriju
80
I. P.
2.10.2019. u 16:10
28
komentara
80

dijeljenja
IT sektor odgovorio Poreznoj upravi: Ne želimo privilegije, već stimulativno djelovanje na industriju Ilustracija: Shutterstock
BIT Alijansa uputila je saopćenje povodom, kako kažu, Porezne uprave i njenog pogrešnog tumačenja amandmana na prijedlog zakona o doprinosima FBiH, a kojeg je Alijansa uputila Vladi FBiH i Parlamentu FBiH.
Kako kažu iz BIT Alijanse, Porezna uprava FBiH u svom tumačenju prešućuje ključnu odrednicu predloženog amandmana koja glasi da isključivo u slučaju povećanja plata visokokvalifikovanih IT stručnjaka i to za minimalno 15 posto, može doći do primjene drugačije osnovice i to ne niže od one koja je bila ranije, kako ni budžet ni fondovi ne bi izgubili ni marku prihoda.

"Smisao ovog prijedloga nisu privilegije, već stimulativno djelovanje javne vlasti na poslodavce u IT sektoru kako bi uz malo niže troškove mogli značajnije povećati plate radnicima koji već sutra, ako zažele, mogu otići iz BiH i pronaći posao bilo gdje u svijetu. Napominjemo da svake godine BiH napusti oko 145 stručnjaka u oblasti IT čime država BiH, osim činjenice da ostaje bez mladih, visokoobrazovanih kadrova gubi oko 300 miliona KM kolika je vrijednost njihovog obrazovanja i potencijalna dobit koju ove osobe mogu doprinijeti. Dakle samo u protekle četiri godine BiH je osigurala 1,2 milijarde KM investicija najrazvijenim državama svijeta u ljudskom kapitalu", saopćeno je iz BIT Alijanse.Navode kako ne žele vjerovati kako ih institucije vlastite države žele zaplašiti jer traže da se uvede makar mala mjera koja bi mogla uticati na zaustavljanje odliva najstručnijih kadrova iz BiH.

"Posebno smo zatečeni tvrdnjama kako bi jedno ovakvo rješenje dovelo "do složenijih softverskih rješenja u obračunu i kontroli plaća" te da je i to prepreka njegovom eventualnom usvajanju!? Javno nudimo Poreznoj upravi FBIH da im naši IT stručnjaci besplatno izrade bilo kakvo softversko rješenje za koje imaju potrebu, jer naše kompanije realiziraju slične poslove u brojnim državama svijeta. Posebno napominjemo kako su naši prijedlozi strateške, a ne operativne prirode. Stoga nas čudi reakcija Porezne uprave FBiH, čiji zadatak je provođenje zakona i kontrola. Ovdje se država, prije svega Parlament i Vlada trebaju opredijeliti koje strateške grane privrede treba pomoći kako bi se ubrzao ukupni razvoj društva", navode iz BIT Alijanse.

Na kraju su pozvali Federalno ministarstvo finansija, Vladu FBiH i Parlament FBiH da prihvate BIT Alijansu kao partnera kako bi otvorili ozbiljne razgovore o njihovom prijedlogu, ali i o generalnoj poslovnoj klimi koja objektivno guši svaki ozbiljniji razvoj kako IT sektora, tako i privrede u cjelini.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...