Privreda
0

Iran jači nakon sankcija SAD-a i EU: Vraćeno 80 posto udjela na tržištu nafte

Klix.ba
Teheran
Teheran
Od ukupno 3,8 miliona barela dnevne proizvodnje Iran izvozi blizu dva miliona barela i u narednom periodu planira udvostručiti isporuku na svjetskom tržištu, izjavio je jedan od menadžera Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC).

Iz NIOC-a navode da je Iran vratio blizu 80 posto udjela na tržištu nafte koji je imao prije uvođenja sankcija naftnoj industriji ove zemlje 2012. godine od strane SAD-a i EU.

Dodaju da Iran nije daleko od izvoznog maksimuma koji je imao prije te da će uskoro postići i taj udio. Precizirali su da je najviši nivo iranskog izvoza nafte ranije premašio četiri miliona barela dnevno te da zvanični Teheran ima planove u tom pogledu.

Iran je trenutno u potrazi za više od 100 milijardi dolara stranih investicija radi unapređenja naftne industrije, a država želi vratiti poziciju drugog najvećeg proizvođača u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) iza Saudijske Arabije. Baš iz tih razloga i cilja na kombinovanu proizvodnju nafte i kondenzata od 5,8 miliona barela dnevno do 2021. godine.

NIOC ističe i kako će tržište ostati uravnoteženo kada je riječ o cijeni sirove nafte te da povratak na cijene ispod 30 dolara po barelu nije izgledan bar u narednoj godini.