Privreda
12

Indijski privrednici zainteresovani za ulaganje u energetski sektor i turizam

Klix.ba
Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić i predsjednik Indijsko- bosanske trgovačke komore Krishna Kumar potpisali su 15. maja u Sarajevu Sporazum o poslovnoj saradnji.

Potpisivanje sporazuma između dvije komore organizovano je u okviru Sarajevo Business Foruma 2015. Naime, privredna delegacija Indije u BiH boravila je na poziv organizatora Sarajevo Business Foruma, BBI banke.

Predsjednik Indijsko-bosanske komore istakao je interesovanje indijskih privrednika za ulaganje u energetski sektor, kao i sve vidove industrijske saradnje, turizma, i trgovine.

"Radit ćemo na poslovima direktnog povezivanja privrednika dviju zemalja a naročito u pronalaženju potencijalnih partnera u domenu zajedničkih ulaganja kao i trgovinske, industrijske i naučno tehničke saradnje", naglasio je Jašarspahić.

Gostima iz Indije prezentirani su potencijali i ukazane poslovne mogućnosti zajedničkih nastupa bh. i indijskih privrednika.

Poslovna delegacija iz Indije tokom boravka u BiH posjetila je firme Bekto Preciza, Ginex i Prevent, kako bi se na licu mjesta upoznala s mogućnostima ostvaranje poslovne saradanje.

Inače, predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za tekuću fiskalnu godinu govore da se očekuje rast globalne privrede od samo 3,5 odsto. Također, MMF-ova istraživanja pokazala su slabljene rasta privrede Kine, te bi u ovakvim okolnostima, Indija uskoro mogla postati najbrže rastuća privreda svijeta.