|

Hljeb i žitarice u EU najskuplje u Danskoj, a najjeftinije u Rumuniji

Hljeb i žitarice u EU najskuplje u Danskoj, a najjeftinije u Rumuniji
2
F
FENA
13.9.2019. u 12:03
25
komentara
2

dijeljenja
Hljeb i žitarice u EU najskuplje u Danskoj, a najjeftinije u Rumuniji Ilustracija: Shutterstock
Cijene kruha i žitarica diljem Evropske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cijena kruha i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Eurostata.
Kada se cijene u zemljama uspoređuju s indeksom prosječne cijene Evropske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena hljeba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cijena od 152, što znači da je u Danskoj hljeb bio 52 posto skuplji od prosječne cijene kruha u EU.

Iza Danske slijedi Austrija s indeksom od 135 te Luksemburg i Finska s indeksom nivoa cijena od 127.

Suprotno tome, cijene hljeba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji s indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se promatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviše cijene su zabilježene u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniža cijena u zemljama EU je registrirana u Bugarskoj i to 49 posto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od dvije hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Za Hrvatsku istraživanje je pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 posto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...