Kanton Sarajevo
64

Hadžiahmetović o cijeni grijanja: Računi za oktobar će biti po staroj tarifi, vidjet ćemo šta dalje

S. Š. U.
Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo kazao je za Klix.ba da računi za centralno grijanje još neće biti uvećani.

Nakon što je Vlada FBiH dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 1.095 KM po metru kubnom, iz preduzeća "Sarajevogas" strukturirali su nove cijene plina koje se primjenjuju od 1. oktobra.

Za sad nije poznato da li će cijene za centralno grijanje u Sarajevu ostati na istom nivou jer Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije donijela odluku, odnosno dala saglasnost za povećanje cijena.

"Toplane su tražile povećanje cijene grijanja od 1. oktobra imajući u vidu da je plin poskupio u julu i u oktobru, zajedno više od 30 posto. Vlada nije prihvatila novu cijenu tako da novembarski računi će biti po staroj tarifi. Vidjet ćemo kakva će situacija biti sa računima u decembru, obračunati za novembar. Ako se prihvati nova cijena koju je donijelo neovisno tijelo Vlade KS povećanje bi iznosilo oko 14 posto, ali Vlada to još nije usvojila. Dakle, još uvijek je stara tarifa", kazao je Hadžiahmetović za Klix.ba.

Povećanje cijena centralnog grijanja izvjesno je do kraja godine budući da je i preduzeće "Sarajevogas" povećalo svoje fakture za 9,7 posto za sezonu grijanja 2022/2023 godine jer je došlo do poremećaja na tržištu i povećanja nabavne cijene gasa za više od 100 posto u odnosu na isti period prošle godine uzrokovano agresijom na Ukrajinu.

Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo zvanično je počela 15. oktobra.