Cijena za sada ista
225

Gas u RS-u nije poskupio: Nadležni tvrde da imaju poseban aranžman s Rusijom

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izjavio je da gas u manjem bh. entietu nije poskupio bez obzira na to šta tvrdi nekadašnja državna parlamentarka Aleksandra Pandurević (SDS).

Ranije danas bivša zastupnica u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je kako je prije mjesec dana član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao da je tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio da se cijene gasa za građane BiH neće povećavati barem do kraja tekuće godine.

Takvu izjavu komentirao je direktor javnog preduzeća koje se bavi distribucijom gasa "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo, Nedeljko Elek.

"Republika Srpska ima direktan gasni aranžman sa Vladom Ruske Federacije, i jedino Republika Srpska i Srbija imaju tzv. naftnu formulu za izračunavanje gasa. Trenutno gas u RS-u nije poskupio, to što je podigla Vlada Federacije, to je njihova poslovna odluka, oni vjerovatno nemaju tako dobar aranžman sa Rusima, nije vjerovatno nego sigurno. CIjena ostaje ista, a vidjet ćemo kretanja na berzi i na svjetskom tržištu", kazao je za entitetski javni servis RTRS Elek.

Elek je komentirao današnje usvajanje odluke o povećanju cijena plina u bh. entietu Federacija BiH od 23,3 posto što je posljedica direktnog zahtjeva koji je ruski Gazprom uputio Energoinvestu, kompaniji koja FBiH snabdijeva gasom.

U saopćenju kompanije Energoinvest specifično je naglašeno da se korekcije cijena događaju zbog promjena u kretanju naftnih deritvata te pada vrijednosti eura.

Navodno postoji isti princip utvrđivanja cijena gasa za Srbiju i RS, a jedina razlika je trošak transporta gasa kroz gasni sistem Srbije ka manjem bh. entietu.

U BiH ugovore o opskrbi plinom potpisuju kompanije Gas-Res za entitet Republika Srpska te Energoinvest za entitet Federacije BiH.