"Klikom riješiti sve"
145

Forti uručen digitalni potpis UIO-a: Od danas se potpisujem elektronski, ukidamo sve papire

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu uručio digitalni kvalifikovani potpis UIO ministru komunikacija i transporta u Vijeću ministara Edinu Forti (NS).

Ceremonija uručenja i konferencija za novinare održana je u zgradi Regionalnog centra UIO u Sarajevu.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici kao direktor Uprave za indirektno opozorezivanje da ministru Forti uručim ovaj certifikat ovlašten za digitalni potpis. Nije slučajno što to uručujemo ministru Forti jer on je od svog dolaska u Savjet ministara BiH kao jedan od svojih ključnih prioriteta iskazao proces digitalizacije cijelog društva u BiH. UIO kao neko ko je zainteresovan za to, za sve njene procese i oblike saradnje s građanima kako bi svi ti procesi bili digitalizovani i kako bi štedili vrijeme svima s kojima radimo i kako bi imali veću sigurnost u razmjeni podataka", istaknuo je Tegeltija.

Napomenuo je da UIO od 2021. godine ima ovlaštenje da bude izdavač ovih certifikatata te je iskazao ponos na urađeno u prethodnom periodu.

"UIO ima mnogo procesa koje žele digitalizovati jer naš je cilj da svi sa kojima radimo, prije svega poslovni subjekti i građani, ne gube vrijeme za ono što mogu uraditi iz svojih kancelarija. Kroz proces carina smo uspjeli digitalizovati jedan, a sada nastavljamo sa cijelim procesom digitalizacije", naveo je Tegeltija.

Zahvalio se ministru Forti na spremnosti da bude primjer i partner UIO.

"Digitalizacija nije fraza. Digitalizacija je kad vam više ne treba neki papir u svakodnevnom životu. Zahvaljujući entuzijazmu i saradnji koju smo zatekli u UIO, od danas više nijedan papir neću potpisati u svom resoru, to znači ove dvije stvarčice. Uskoro neće više trebati ni kartica u toku ove godine i sve će moći preko telefona, što je popriličan iskorak kada cijela Evropa to radi", naznačio je Forto.

Pozvao je na priključivanje u digitalnu transformaciju "kako građani i firme ne bi više morali nosati papire, nego mogu klikom sve riješiti".

"Pozivam sve državne ustanove, nivoe vlasti, entitete, kantone i općine da se priključe u naporu da tamo tamo gdje je moguća, a u većinu slučajeva je moguća i to zakon dozvoljava, da se odreknu prikupljanja nepotrebnih papira", napomenuo je Forto.