Privreda
7

Firma iz Lukavca otpustila 150 radnika zbog šteta od poplave

NAP
Lukavac (Foto: Arhiv)
Lukavac (Foto: Arhiv)
Za samo šest dana 55 malih i srednjih preduzeća iz Tuzlanskog kantona je Privrednoj komori prijavila štete od 31 miliona maraka od katastrofalnih poplava, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nedret Kikanović, direktor Privredne komore TK.

Ta je institucija pokrenula akciju prikupljanja tačnih podataka o štetama obzirom da je ovaj kanton, industrijski najrazvijeniji u FBiH, teško pogođen poplavama.

Prema njegovim procjenama, oko 30 procenata privrede TK je teško pogođeno elementarnom nepogodom. Ugrožene su hiljade radnih mjesta, a podaci se još uvijek sumiraju.

"Teško je reći koliko će ljudi izgubiti posao, ali je jasno da će to biti veliki broj. Samo jedna kompanija drvne industrije u Lukavcu je bila primorana otpustiti 150 radnika, što je polovica uposlenih. Rudnik Šikulje u Lukavcu faktički više ne postoji, tamo je jezero. Više od 1.500 radnika je na čekanju", kaže Kikanović.

Kako ističe najviše štete je prijavljeno u Tuzli, 12,3 miliona maraka, Gračanici 8,7 miliona i Lukavcu 7,6 miliona maraka. Riječ je o, kako kaže, direktnoj šteti na objektima, mašinama, repromaterijalu i robi.

"Ovo je samo manji dio šteta, jer nam još nisu javili štete u veliki sistemima, rudnicima, termoelektrani, cementari, solani, gdje će se mjeriti u desetinama miliona KM pojedinačno. Isto tako, poljoprivrednici su tek počeli slati procjene i dosada smo dobili podatak od 750.000 KM šteta", ističe Kikanović.

On napominje da će biti sigurno kompanija koje se neće moći oporaviti, a nekima će trebati i više od godinu dana za ponovno pokretanje rada i proizvodnje.

"Ove štete su ogromne i želimo prikupiti što tačnije podatke kako bismo ih dali vlasti i pokušali pomoći privrednicima da putem donatora ili druge vrste pomoći sačuvamo što je moguće više radnih mjesta i proizvodnje", kaže Kikanović.