Uspješan sistem
0

Farma Spreča: Moderni stajnjaci kao čisto rješenje za zaštitu životne sredine

Klix.ba
Ekološka katastrofa koja je nastala izlivanjem otpadnih materija iz taložnika preduzeća Sisecam soda d.o.o. Lukavac alarmirala je ovdašnju javnost, a stručnjaci su upozorili da ta opasnost već odavno postoji, odnosno da je odlagalište "Bijelo more" odavno kritična tačka jer je izašlo iz svojih granica. Pozitivan primjer smještaja otpada, odnosno stajnjaka predstavili su iz Farme Spreča.

Iz ove farme navode da su od još 2008. godine počeli projekte obnove, rekonstrukcije i izgradnje koji su posvećeni zaštiti životne sredine u skladu sa EU direktivama, iako u BiH trenutno ne postoji propis koji određuje poštivanje odredbi Nitratne direktive, ali s obzirom na težnje za ulazak naše zemlje u EU, provedba ove direktive postat će imperativ.

"Jedan od osnovnih okolišnih problema na farmama je upravo pitanje stajnjaka. S obzirom na potpuno novi pristup prilikom rekonstrukcije farme, u pogledu smještaja i boravka krava primijenjen je i novi pristup u prikupljanju i deponovanju stajnjaka. Stajnjak nastao u štalama je u polutekućem stanju i nastaje na takozvanim blatnim hodnicima. Uz pomoć skrepera se gura vani, u za to predviđene poprečne kanale", navode iz Farme Spreča.

Novim tehničkim rješenjem za prikupljanje, privremeno skladištenje i konačno zbrinjavanje stajnjaka predviđeno je da se stajnjak kontrolirano transportuje od štala, putem AB vodonepropusnih kanala i cjevovoda do jame. Iz jame preko separatora odvaja na tečni koji se skladišti u dvije AB vodonepropusne lagune i kruti koji se skladišti na vodonepropusnim platoima za kruti stajnjak. Kapaciteti su dimenzionirani za šestomjesečno skladištenje, a to je vrijeme upravo potrebno za prirodnu fermentaciju, da bi se stajnjak kasnije nesmetano koristio na obradivim površinama, objasnili su dalje.

"Sa tehnološko-ekološkog aspekta, uspostavljeni sistem prikupljanja i upravljanja stajnjakom na farmi je čist. Nema ispuštanja stajnjaka u vodotok. Spremnici moraju svojom veličinom zadovoljiti prikupljanje stajnjaka za šestomjesečno razdoblje. Smještajni kapacitet za tečni stajnjak su dvije lagune O30/h=8m: 2x5.500 m3=11.000 m3; Smještajni kapacitet za čvrsti stajnjak su deponije dimenzija 40x40m i 25x50m, ukupnog kapaciteta 6.200 m3. Na osnovu trenutnog broja grla na farmi i trenutne proizvodnje stajnjaka u šestomjesečnom razdoblju je oko 6.400 m3 tečnog i 4.900 m3 krutog, postojeći smještajni kapaciteti zadovoljavaju propisane norme prema Nitratnoj direktivi i Pravilniku o dobroj poljoprivrednoj praksi. Rezerve u smještajnom kapacitetu trenutno se javljaju jer se planira proširenje farme i postizanje kapaciteta 2.500 grla. Farma Spreča raspolaže potrebnim smještajnim kapacitetima za tečni i kruti stajnjak za šest mjeseci, pa i duži period, za trenutni broj grla na farmi. Također Farma raspolaže velikim obradivim površinama u neposrednom okruženju i potrebnom opremom i mehanizacijom za transport i rasturanje stajnjaka, tako primjena proizvedenog stajnjaka ne predstavlja nikakav problem niti prijetnju", naveli su iz Farme Spreča.