Privreda
74

Energoinvest vraća milionski vrijednu fabriku u Meksiku

NAP
Uprava Energoinvesta prisustvovat će Skupštini dioničara fabrike Energomex u Meksiku, te nakon 25 godina vratiti vlasništvo i pravo upravljanja u fabrici milionske vrijednosti, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Energoinvest, državna kompanija, je većinski vlasnik u ovoj fabrici u Sjevernoj Americi, no već više od dvije i pol decenije ne kontrolira upravu i direktora Nijaza Korića. On će, kako saznajemo, biti smijenjen, a uprava će se upoznati sa stanje u ovoj fabrici koja je u predstečanom procesu.

Muharem Musić, rukovodilac Biroa za kapitalno zavisne firme u Energonivestu, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria da je Energomex "jedina jedina fabrika ostala u vlasništvu naše kompanije nakon provedene privatizacije pojedinih dijelova Energoinvesta".

"Po prvi put se u više od 25 godina uspostavlja stvarna kontrola vlasnika nad ovom fabrikom, pri čemu će se uspostaviti i nova knjiga dioničara. Zbog toga se u Meksiku održava Skupština dioničara ove fabrike, koja se nalazi u predstečajnom stanju, te je prisustvo Uprave Energoinvesta, kao vlasnika, neophodno", kazao nam je Musić.

Delegaciju Energoinvesta u Meksiku će predvoditi generalni direktor Enes Čengić. On će, također, boraviti i u Sjedinjenim Američkim Državma gdje će se sastati sa kongresmenima, visokim zvaničnicima State Departmenta i predstavnicima trgovačkih komora.

"Ovo će biti prilika da se razgovara o mogućnostima dobijanja poslova na tržištima gdje je Energoinvest prisutan, a gdje SAD imaju neosporan uticaj", naveli su iz Uprave u izjavi za NAP. Energoinvest u posljednjih nekoliko godina bilježi stalni rast poslovanja.