Pismo iz Beča
117

Energetska zajednica upozorila delegate u FBiH: Ne odobravajte garanciju za Blok 7 TE Tuzla

Piše: Er. M.
Blok 7 TE Tuzla
Blok 7 TE Tuzla
Energetska zajednica sa sjedištem u Beču pozvala je Parlament Federacije BiH da ne odobri garanciju za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Klix.ba.

Sekretarijatu Energetske zajednice dostavljena je odluka Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, a na osnovu koje je utvrđeno kako garancija Federacije BiH na kredit između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine ne predstavlja reprezentativnu državnu podršku.

Energetska zajednica primila je žalbe Aarhus centra i CEE Bankwatch mreže zbog neslaganja s pravnom stečevinom Evropske unije.

U dopisu koji je upućen zastupnicima i delegatima u Parlamentu Federacije BiH iz Energetske zajednice naveli su da bi parlamentarci mogli odobriti nelegalnu garanciju ukoliko se odluče dati saglasnost.

Kao neke od razloga naveli su da garancija prelazi više od 80 posto vrijednosti kredita, zatim da garancija ne pokriva samo kredit i kamate, već i "ostale povezane troškove" te da nije do kraja jasno šta zapravo znače "ostali povezani troškovi".

Kako navode, Elektroprivreda BiH koristila se "benchmarkom" koji ne predstavlja reprezentativnu garanciju za podizanje kredita u kontekstu iznosa novca i tehnologije koja će biti korištena prilikom izgradnje.

"S toga pozivamo Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da ne odobri garanciju koja može biti nezakonita. Takvo odobrenje moglo bi dovesti do dugoročnog i skupog oporavka. Pored toga, Sekretarijat Energetske zajednice možda će morati pokrenuti postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja zakona", piše u dopisu Eneregetske zajednice.

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je jučer urgenciju predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari da na današnjoj vanrednoj sjednici na dnevni red uvrsti Prijedlog odluke o izdavanju garancije za gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Novalić je tražio da se hitno donese odluka za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za gradnju ovog bloka koji predstavlja kapitalnu investiciju vrijednu 1,4 miljarde KM.