Promjena kursa
2

Ekonomska politika Erdogana se pokazala promašenom: Turska podigla kamatnu stopu na 40 posto

S. M.
Recep Tayyib Erdogan
Recep Tayyib Erdogan
Centralna banka Turske podigla je svoju glavnu kamatnu stopu na 40 posto u sklopu usaglašene kampanje za borbu protiv rastuće inflacije u zemlji.

Porast, sa prethodne stope od 35 posto, bio je mnogo veći od očekivanog.

Međutim, turska centralna banka je sugerisala da se stope približavaju nivou potrebnom za početak snižavanja inflacije.

Inflacija, koja mjeri stopu rasta cijena, dostigla je 61,36 posto u oktobru i predviđa se dalji rast i vrhunac u maju sljedeće godine na oko 70 do 75 posto.

Dok su centralne banke širom svijeta podigle kamatne stope u pokušaju da uspore rast cijena, predsjednik Recep Tayyip Erdogan se ranije opirao, tvrdeći da će više stope uzrokovati rast cijena.

Međutim, od njegovog reizbora u maju, njegov stav se promijenio.

Centralnoj banci, pod njenom novom šeficom Hafize Gaye Erkan, bivšom bankarkom s Wall Streeta, dozvoljeno je da poveća kamatne stope, kako bi pokušala povećati cijenu zaduživanja i usporiti rast cijena, sa 8,5 posto na 40 posto.

"Tempo monetarnog pooštravanja će se usporiti i ciklus pooštravanja će biti završen u kratkom vremenskom periodu", saopštila je centralna banka.

Dodaje se da će kamatne stope ostati na visokom nivou "koliko god bude potrebno da se osigura održiva stabilnost cijena".

Turska ekonomija je dramatično porasla u prvim godinama vodstva predsjednika Erdogana, ali je posljednjih godina imala probleme.

Prethodna politika centralne banke smanjenja kamatnih stopa uprkos visokoj inflaciji izazvala je valutnu krizu 2021. To je dovelo do toga da vlada uvede šemu za zaštitu depozita u liri od deprecijacije valute.