Komentar o inflaciji
160

Ekonomista Faruk Hadžić: Ako mislite da će frizer ili pecivo biti jeftiniji, ništa od toga

B. R.
Faruk Hadžić, ekonomista (Foto: Facebook)
Faruk Hadžić, ekonomista (Foto: Facebook)
Ekonomista Faruk Hadžić je komentarisao trenutne stope inflacije u Federaciji Bosne i Hercegovine te ukazao šta građani mogu očekivati kada je u pitanju inflacija.

Istakao je da statistički podaci o cijenama u januaru pokazuju da je došlo do dodatnog rasta u odnosu na decembar.

Napomenuo je da je to u suprotnosti tvrdnjama pojedinih ekonomista da će se početkom ove godine desiti snižavanje cijena, posebno, kako je naveo, hrane. Naglasio je da je upravo u ovom segementu bilo dodatno poskupljenje te podsjetio da građani najveći dio prihoda troše na prehrambene proizvode.

"Podaci za januar pokazuju sljedeće vrijednosti: Indeks potrošačkih cijena iznosi 14,7 posto (godišnja inflacija) i 24,5 posto (inflacija u odnosu na bazni period). Indeks kretanja hrane iznosi 22,0 posto (godišnja inflacija) i 42,5 posto (inflacija u odnosu na bazni period)", ukazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, može se očekivati snižavanje godišnje stope inflacije, ali da to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodni nivo, već da će se nastaviti sporiji rast cijena u odnosu na prethodnu godinu.

"Ako mislite da ćete jeftinije plaćati frizerske usluge ili pecivo u pekari te da će se cijene vratiti na nivo sa početka pandemije (koronavirusa), od toga nema ništa", dodaje.

Ukazao je da sporiji rast cijena znači da smo "statistički" pobijedili inflaciju.