Udruženje peradara BiH
744

Edin Jabandžić: Akcenat domaće proizvodnje ne može biti samo na crvenom mesu

E. M.
Edin Jabandžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Edin Jabandžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Udruženje peradara i živinara Bosne i Hercegovine reagovalo je na posljednje izjave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košaraca uz obrazloženje da osim akcenta domaće proizvodnje crvenog mesa u Bosni i Hercegovini postoji uspješan sektor peradarske proizvodnje koji bi trebao ići u paketu.

Predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja peradara i živinara Bosne i Hercegovine Edin Jabandžić u razgovoru za Klix.ba je kazao da podržavaju inicijativu Košarca da se u prvi plan stavi domaća proizvodnja, ali da osim crvenog mesa o kojem se više pričalo na sastanku održanom 17. augusta postoji i uspješan sektor peradarske industrije kojem je potrebna pomoć u ovom periodu.

"Mi smo imali sastanak s Košarcem te smo prema ministarstvu uputili pet zahtjeva s ciljem unaprjeđenja peradarskog sektora u Bosni i Hercegovini, ali i pružanja pomoći u vremenu pandemije koronavirusa. Jedan od zahtjeva bio je i da zaustavimo negativan trend i vidimo šta država može uraditi po stabilizaciji trenda. Piletina je najjeftinija od rata do danas u cijeloj BIH, a hiperprodukcija i koronavirus su doveli do velikog skladištenja pilećeg mesa što za rezultat imamo najnižu cijenu od rata do danas i u ozbiljnom smo problemu kako nastaviti”, izjavio je Jabandžić.

Pojasnio je kako se aktivnije mora raditi na promociji domaće proizvodnje te da su članice Udruženja peradara i živinara BiH spremni nastaviti kampanju koju je Košarac pokrenuo “Kupujmo domaće, domaće je bolje” jer su, kako kaže, svjesni da može pomoći i ovom sektoru.

"Tražili smo i subvenciju izvoza, da vidimo da li možemo preko izvoza napraviti oduške i da tako pokušamo relaksirati pritisak koji imamo u BiH s količinama mesa. Također, Bosni i Hercegovini je neophodna kafilerija za zbrinjavanje animalnog otpada. BiH jedina u regiji nema sistemski riješen taj problem. USAID je radio studiju koja je mnogo koštala i zaključak je da BiH treba veliku kafileriju s nekoliko prihvatilišta te da bi lokacijski trebala biti smještena oko Doboja zbog strateškog položaja koji je adekvatan za cijelu BiH”, dodaje Jabandžić.

Posljednji zahtjev koje je Udruženje uputilo Košarcu i ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bio je taj da se obiđu svi proizvođači u peradarskoj industriji kako bi se stekla jasnija slika. Jabandžić je naglasio da je svima fokus na domaćoj proizvodnji, ali ne samo crvenog mesa već na svoj domaćoj proizvodnji.

Jabandžić je istakao da je izvoz crvenog mesa u Tursku na neki način kompenzovan te da su određene firme u BiH godinama uvozile zaleđeni file, odleđivale i prodavale kroz svoje mesnice.

"Mi smo kao sektor trpili i gledali. Smatramo da nismo više u prilici da takav komfort dozvoljavamo bilo kome niti imamo prostora za to jer time ugrožavamo sve ono što smo gradili godinama. Peradarstvo zapošljava više od 20.000 ljudi i na neki način zbog nedovoljnog dizanja našeg glasa došli smo do ovog gdje smo sad.

BiH je ranije dobila saglasnost za izvoz pilećeg mesa u EU te jaja za proizvodnju. Međutim, Jabandžić pojašnjava da nikada nije nastavljen proces za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja te da se moraju nastaviti aktivnosti i u tom pogledu na nivou države što bi dodatno olakšalo poslovanje ovog sektora.

Cijene uvoznih proizvoda prema riječima Jabandžića dosta su jeftinije od domaćih na policama tržnih centara u BiH jer države iz kojih se uvozi meso daju podršku svojim proizvođačima, što je jedan od problema i naše države. Na kraju je pojasnio da se neke mjere moraju poduzeti prije zime s obzirom da je čitav sektor proizvodnje u peradarskoj industriji na koljenima.

"Restorani koji su trošili 30 posto proizvodnje u BiH ne funkcionišu i ne može se vratiti na period prije korone. Niz okolnosti se dešava da je peradarstvo u veoma teškoj situaciji. Još uvijek nismo imali nikakvu pomoć, subvencije, i to je čak jedan od načina kako ublažiti ovo stanje jer definitivno nam se treba pomoći prije zime i prije nego što ova proizvodnja dođe u veće probleme”, zaključio je Jabandžić u razgovoru za Klix.ba.