Svakom posebno
12

Džindić: Vlada poslala 1.352 poziva za Skupštinu dioničara RMU Banovići

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je da je Vlada Federacije BiH zakazala vanrednu sjednicu Skupštine dioničara rudnika mrkog uglja "Banovići“, koja će se održati 15. novembra u Sarajevu.

"Za tu Skupštinu Vlada i resorno ministarstvo su poslali 1.352 poziva za sve dioničare, a adrese na koje smo poslali dobili smo iz Registra za vrijednosne papire i to je jedini zakonski relevantan izvor na koji mi šaljemo pozive. Čak smo za šezdesetak dioničara poslali na dvije adrese. Zato imamo dokaz i potvrdu da su svi primili poziv", rekao je Džindić.

Kaže da se razlog za održavanje sjednice odnosi na činjenicu da sjednica, koja je zakazana 27. novembra, nezakonita iz nekoliko razloga.

"Jedan je taj što je objavljeno četvrti a ne treći dan kako zakon kaže. Druga stvar zbog koje se dovodi u pitanju sjednica je nedostatak kvoruma što su i naveli u obrazloženju. To nije tačno, istina je da nije došao Odbor za glasanje. To su dvije različite teme i različita pravna akta. Vlada FBiH je 69 posto dioničar i kao takva ima pravo i ovo sve što smo uradili, uradili smo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Tako da ne stoje tvrdnje da je Vlada nije nešto uradila po zakonu", poručio je Džindić.