Savez pčelara FBiH
35

Domaća proizvodnja meda može se zaštititi samo boljim zakonima i većim poticajima

M. P.
Neophodno je donijeti novi pravilnik o ocjenjivanju kvaliteta meda/Foto: Shutterstock
Neophodno je donijeti novi pravilnik o ocjenjivanju kvaliteta meda/Foto: Shutterstock
Pčelari iz Federacije BiH istakli su da im je potrebna pomoć zajednice kako bi zaštitili i afirmisali domaću proizvodnju.

Rečeno je ovo na okruglom stolu na temu "Naš egzotični med, istina ili zabluda", koji su organizovali Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH, s ciljem otklanjanja dijela problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja i zaštite pčela, poticajne politike, prerade i prodaje meda, odnosno pokušaj stavljanja pčelarstva u sferu interesovanja i pozicioniranje koje mu pripada.

"Nedostatak zakonske regulative jedan je od većih problema sa kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a pravilnik koji reguliše ovu oblast ima dosta nedostataka. Jedan od problema je i nedovoljna i loša edukacija i zaštita domaće proizvodnje. Stoga je neophodno donijeti novi pravilnik o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu", kazao je Rehad Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

Deljo kaže i kako u Federaciji BiH trenutno ima oko 180 hiljade registrovanih pčelara, te kako je realan broj ustvari oko 350 hiljada njih. Kaže i kako je godišnja proizvodnja otprilike hiljadu do dvije tona, koliko se i uveze "što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se pčelarima omoguće bolji uslovi".

"Pčelari su spremni da se bore u fer utakmici, ali tražimo pomoć zajednice kroz zakonske i poticajne politike, kako bi zaštitili i afirmisali domaću proizvodnju. U prošloj godini pčelari u Federaciji BiH su ostvarili poticajna sredstva u iznosu od 900.000 KM, međutim, nama treba da pripada oko dva do dva i po miliona KM", kaže Deljo.