Privreda
137

Dedić: Pitanje cijene malina riješiti u svim kantonima po sistemu Vlade USK

FENA
Šemsudin Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsudin Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u razgovoru za Fenu najavio je da će naredne sedmice na zajedničkom sastanku kantonalnih ministara poljoprivrede predložiti da svi kantoni riješe pitanje otkupne cijene malina na način na koji je to uradila Vlada Unsko-sanskog kantona.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada USK stala iza malinara i što je ponudila jedno veoma kvalitetno rješenje njihovih trenutnih problema.

"Veoma je bitno da se proizvođači maline zaštite najnižom zagarantiranom otkupnom cijenom i mislim da je iznos od 2,5 KM prihvatljiv za sve strane. Važno je i uvođenje novih pravila za otkupljivače kojima će se od sada isplaćivati subvencije, ali tek nakon što izmire svoje obaveze prema malinarima. Na taj način ćemo izbjeći situaciju da proizvođači ne dobijaju zarađeni novac a znamo da je prošle godine bilo i takvih slučajeva", kazao je Dedić.

Navodeći da je zagarantirana cijena samo interventna mjera da se spasi ova godina naglašava da Federalno ministarstvo poljoprivrede razmišlja dugoročno, te je formiralo radnu grupu koja je već pripremila paket zaključaka i prijedloge mjera za unapređenje i uređenje malinarstva u Federaciji.

"Naš cilj je da naredne godine ne bude potrebe za intervencijama i da sve poteškoće ovog sektora budu riješene sistemski. Mislim da bi primjer Unsko-sanskog kantona trebali slijediti i ostali kantoni. Uostalom, jedan od zaključaka radne grupe je da se što prije harmoniziraju propisi i mjere podrške u svim kantonima", ističe Dedić.

U osvrtu na činjenicu da su u posljednjih nekoliko sedmica u javnosti plasirane brojne dezinformacije u vezi otkupne cijene malina ukazao je da su pojedini otkupljivači čak izašli u medije s ishitrenim prijedlogom otkupne cijene od 1,5 KM i na taj način unijeli nemir među malinare.

"Udruženje otkupljivača i izvoznika nije bilo po tom pitanju jedinstveno no i to je bilo dovoljno da neki ogorčeni proizvođači poduzmu radikalne korake poput paljenja zasada", rekao je Dedić dodajući da su neke od ovih dezinformacija politički zloupotrijebljene.

Nedopustivim smatra da se na problemima poljoprivrednika ubiru politički poeni.

"Žao mi je što je politikanstvo pojedinaca dovelo do toga da su neke porodice uništile izvor svoje egzistencije. Ovo zaista nije trenutak da ulazimo u preuranjenu predizbornu kampanju već da djelujemo brzo i konstruktivno i upravo sam zato posebno zahvalan Vladi USK koja je svojim potezom značajno doprinijela smirivanju situacije", zaključio je u razgovoru za Fenu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.