Privreda
6

Da li će 2014. godina biti godina sa više ili manje nezaposlenosti?

Klix.ba
Centri civilnih inicijativa (CCI) organiziraju Okrugli sto povodom predstavljanja Prijedloga amandmana na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH, koji će se održati 20.06.2014. (petak) u 10:00 sati u hotelu Hollywood u Sarajevu (Ilidža). Na događaju će CCI, takođe, predstaviti Treći kvartalni izvještaj o monitoringu rada javnih službi za zapošljavanje u BiH.

Kroz kampanju “Posao narodu” pokrenutu polovinom 2013. godine CCI nastoji dati doprinos pronalaženju više prilika za zapošljavanje, efikasnijem radu javnih službi za zapošljavanje i većem zadovoljstvu krajnjih korisnika– nezaposlenih lica.

Rezultat ovih nastojanja su i preporuke/amandmani za reformu modela isplate naknada po osnovu nezaposlenosti u FBiH, te definicije i kategorizacije nezaposlenih. CCI, u saradnji sa relevantnim institucijama i ekspertima, takođe želi inicirati hitno izmještanje servisiranja zdravstvenog osiguranja nezaposlenih iz nadležnosti javnih službi za zapošljavanje.

Cilj javne diskusije je artikulacija i usaglašavanje stavova o Radnom materijalu amandmana na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH, te pokretanje zakonodavne procedure.

Uvodna izlaganje će osim predstavnika CCI-a imati predsjednica odbora za rad i socijalnu zaštitu Parlamenta FBiH Besima Borić, zatim ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, te direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo. Takođe, očekuje se prisustvo predstavnika Parlamenta FBiH (zastupnici, članovi odbora i komisija), javnih službi za zapošljavanje, zavoda zdravstvenog osiguranja, predstavnici sindikata, privrednih komora, udruženja poslodavaca i nevladinih organizacija koje su aktivne u oblasti rada i zapošljavanja.

CCI