|

Cijena nafte najniža od početka godine, a neće se značajnije mijenjati ni u 2016.

Cijena nafte najniža od početka godine, a neće se značajnije mijenjati ni u 2016.
0
Klix.ba
7.12.2015. u 18:58
14
komentara
0

dijeljenja
Cijena nafte najniža od početka godine, a neće se značajnije mijenjati ni u 2016. Foto: EPA
Cijena nafte na svjetskom tržištu ne bi se trebale mijenjati u toku sljedeće godine, tvrdi šef francuskog energetskog giganta Totala.
Cijena nafte brent iz Sjevernog mora trenutno je na najnižem iznosu od početka ove godine, ispod 43 dolara po barelu, dok je cijena svijetle sirove nafte ispod 40 dolara po barelu.

Cijena nafte u SAD-u nije bila ovako niska u proteklih više od 10 godina, piše BBC.

Totalov šef Patrick Pouyanne ne predviđa oporavak u 2016. Zapravo, on vjeruje da će opskrba biti veća od potražnje u idućoj godini. U tom predviđaju nije jedini. Prošlog petka su iz banke Goldman Sachs objavili da bi cijena nafte mogla dodatno padati.

"Iako predviđamo da će cijena nafte u sljedećih nekoliko mjeseci biti blizu 40 dolara po barelu, odnosno otprilike tamo gdje su i danas, moglo bi doći do novog pada od 50 posto", stoji u saopćenju ove investicijske banke.

Sastanak Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEC) završen je krajem prošle sedmice u Beču bez ikakvog dogovora o eventualnom smanjenju kvote dnevne proizvodnje.

Analitičari ističu da nedostatak smjernica o kvotama dnevne proizvodnje ukazuje na nesuglasice među članicama OPEC-a.

OPEC pumpa više od 30 miliona barela dnevno čime je stvorio zasićenje na tržištu, ali i izvršio pritisak na male proizvođače u SAD-u koji koriste nove, skuplje tehnologije za vađenje nafte i trpe gubitke.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...