Privreda
2

Cijena barela sirove nafte pala ispod 35 dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Cijene nafte pale su na najniži nivo još od 2009. godine. Naime, sa najnovijim padom, cijena barela lake nafte (WTI) sada iznosi 35 dolara, dok je barel brenta ispod 37 dolara.

Ovaj podatak došao je u vrijeme kada Organizacija država izvoznica nafte (OPEC) najavljuje dodatni porast proizvodnje ovog energenta, a Iran povećanje izvoza.

"Ne postoji ni najmanja šansa da će Iran odustati od planiranog povećanja izvoza nafte, iako je njena cijena u padu", rekao je zamjenik iranskog ministra energetike. Teheran, koji trenutno izvozi 1,1 miliona barela sirove nafte dnevno, planira u skorije vrijeme utrostručiti tu količinu.

Cijena barela nafte mogla bi do 2016. godine pasti na 30 dolara i zadržati se na tom broju tokom cijele godine, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Kako prenosi RT, Rusija radi na planu kojim bi se cijena barela nafte držala između 40 i 60 dolara, do najranije 2022. godine, ali detalji plana još uvijek nisu objavljeni.

"Ukoliko dođe do predviđenog pada cijene nafte, očekujemo katastrofalne posljedice po zemlje članice OPEC-a. Živjeli bismo u sasvim drugačijem svijetu od onog koji poznajemo danas", rekao je ministar Siluanov. Dodao je i kako će i ovaj, najnoviji pad cijene, dovesti do pada ruskog GDP-a od dva do tri posto.

Međunarodna agencija za energetiku također je objavila kako će cijena sirove nafte biti u konstantnom padu sve do 2016. godine, a kao razlozi se navode hiperprodukcija i smanjenje potražnje.