Energetska nezavisnost
154

Bugarska će primati plin iz Azerbejdžana preko grčke interkonekcije

F. H.
Zahvaljujući grčkoj interkonekciji, Bugarska će primati plin iz Azerbejdžana (Foto: EPA-EFE)
Zahvaljujući grčkoj interkonekciji, Bugarska će primati plin iz Azerbejdžana (Foto: EPA-EFE)
Bugarski premijer, Kiril Petkov je izjavio kako računa na to da će Bugarska u septembru početi primati plin kroz plinovod Interkonetora Grčka-Bugarska (IGB)
"IGB-ov ulazak u upotrebu, postati će realnost krajem juna, a azerbejdžanski plin će kroz njega poteću u septembru," rekao je bugarski premijer.

Cijene plina ove zime u Bugarskoj su bile visoke jer azerbejdžanski plin nije mogao da bude transportovan kroz IGB plinovod. Petkov je pojasnio da je to bilo posljedica toga što plinovod nije bio završen te da su neki dobrovoljno odgađali jeftinije isporuke.

Operator IGB-a, je rekao kako je plinovod već spojen na Trans-jadranski plinovod (TAP), osnovni dio južnog plinskog koridora, koji će u budućnosti obezbjediti Bugarskoj da prima plin iz Azerbejdžana.

U prvoj fazi preko IGB-a, Bugarska će moći primiti milijardu kubnih metara plina godišnje, a poslije će se to moći dići na tri milijade kubnih metara godišnje, prenosi Interfax.

Snadbijevanje plinom iz Azerbejdžana za Grčku, Italiju i Bugarsku počelo je 31. decembra 2020. godine, ali je zbog nedostatka spojeva isporuka u Bugarsku bila za 75 posto manja od planirane.

Ruski Gazprom je objavio kako je obustavio isporuku plina za Bugarsku i Poljsku jer su ove države odbile da plaćaju u rubljama. Najavljena je mogućnost da se isporuka ruskog plina obustavi i svim drugim državama Evropske unije koje odbiju ruske zahtjeve o načinu plaćanja.