Privreda
0

Bosnalijek ostvario dva miliona KM neto dobiti

FENA
Iz najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije Bosnalijek danas je saopćeno da u 2014. bilježe stabiliziranje poslovanja, te ostvarenje dobiti, nakon teške poslovne godine koja je obilježena borbom za opstanak.

Vršilac dužnosti direktora Bosnalijeka Nedim Uzunović istakao je da se, uporedo s novim poslovnim zaokretom ka ostvarivanju poslovnih rezultata, Uprava morala uhvatiti ukoštac s korekcijom finansijskih izvještaja iz ranijih godina, kako bi bili u mogućnosti prezentirati pouzdan i realan finansijski izvještaj dioničarima i svim zainteresiranim stranama.

Iz te kompanije navode da je angažirana međunarodna revizorska kuća za uvid i kontrolu finansijskih izvještaja i evidencija Bosnalijeka tzv. "Clean start", za period od 2011. do 2013.

Ističu da su u skladu s dostavljenim izvještajem izvršene ispravke utvrđenih grešaka i nepravilnosti, te su korigirani izvještaji predati Agenciji za finansijske, informatičke i posredničke usluge (AFIP).

Iz Bosnalijeka tvrde da je cijeli proces proveden u skladu s važećim propisima i Međunarodnim računovodstvenim standardima, te su navedene korekcije dovele do smanjenja kapitala od 9.299,677 KM, sa 136.317.326 KM na 127.017.649 KM.

Najveći iznos se odnosi na 2011. godinu, 8.003.619 KM, dok je smanjenje u 2012. iznosilo 388.957 KM, a u 2013. godini 907.101 KM.

Iz Bosnalijeka navode da će nadležni organi biti informirani o utvrđenim greškama u finansijskom izvještavanju i evidentiranju za koje postoji sumnja da se radi o krivičnim djelima, te će prema odgovornim osobama biti podnesene krivične prijave.

Naglašavaju da je nezavisna revizorska kuća Deloitte d.o.o, izabrana na Skupštini dioničara Bosnalijeka 23. maja 2014., utvrdila u svom izvještaju da Finansijski izvještaj tog Društva za 2013., nakon izvršenih korekcija, objektivno prikazuje finansijski položaj u svim materijalno značajnim stavkama.

Zahvaljujući provedenom "Clean start-u" Bosnalijek je u mogućnosti nastaviti poslovanje zasnovano na pouzdanim podacima, te objektivno kreirati Poslovni plan za naredni period.

Rezultat odgovornog djelovanja i uspješne poslovne strategije nove Uprave je već vidljiv, tvrde iz te kompanije, budući da je Bosnalijek već u prva tri mjeseca 2014. ostvario neto dobit od dva miliona KM, za razliku od istog perioda prethodne godine, kada je zabilježen gubitak od 1,4 miliona KM.

Uprava Kompanije je uvjerena da će i predstojeći, šestomjesečni rezultati pokazati rast dobiti i dodatno utvrditi stabilizaciju i daljni rast poslovanja, saopćeno je.