Vrijednost 1,5 miliona KM
30

Bingo kupio dio imovine TTU-a u Tuzli, planira se gradnja hotela

A. K.
Zgrada nekadašnje uprave TTU-a (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zgrada nekadašnje uprave TTU-a (Foto: D. Z./Klix.ba)
Kompanija Tuzla Remont koja se nalazi u vlasništvu trgovačkog lanca Bingo prošle sedmice kupila je nekadašnju zgradu uprave Tvornice transportnih uređaja (TTU) za 1,5 miliona KM, potvrđeno je za Klix.ba.

Stečajna upravnica u tuzlanskom TTU-u Alisa Bijedić za Klix.ba je kazala da je prodaja imovine po cijeni od 1.500.000 KM obavljena prošle sedmice.

Kako je istaknula, kupac je kompanija Tuzla Remont, a u ovom slučaju novca za namirivanje potraživanja radnika neće biti, s obzirom na to da se na zgradi nalaze hipoteke banaka.

"Od sredstava koja smo dobili prodajom neće biti nikakve isplate drugim povjeriocima, izuzev razlučnih, odnosno bankama kojima također u potpunosti nećemo moći namiriti potraživanja", kazala nam je Bijedić, naglasivši da bi od pripadajućeg zemljišta koje je također prodato Tuzla Remontu, Poreznoj upravi mogao biti namiren dug od okvirno 200.000 KM, što će biti dovoljno za uvezivanje radnog staža za radnike od dva i po do tri mjeseca.

Na mjestu nekadašnje zgrade uprave TTU-a koja se nalazi u tuzlanskom naselju Solana, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, trebao bi biti izgrađen hotel, a konkretniji detalji o ovom projektu bit će poznati uskoro. Na ovakav način Bingo će posredstvom Tuzla Remonta proširiti svoje djelovanje i u oblasti hotelijerstva.

Potraživanja od TTU-a po hipotekama iznose 30 miliona KM, od čega prednjači Porezna uprava sa okvirno 25 miliona maraka, koji se odnose na radničke doprinose uz kamete koje su veće od osnovnog potraživanja.

"U ovom postupku smo uspjeli prodati dio imovine kompaniji TTU Energetik i iz tih sredstava smo zatvorili između 12 i 13 godina neuvezanog radnog staža za sve radnike koji su radili u TTU-u. Ostalo je još da se uveže okvirno 16 mjeseci", navela je Bijedić.

Prema ranijem Zakonu o stečajnom postupku u kojem je u viši isplatni red spadalo osam minimalnih plaća prije otvaranja stečaja, 2016. godine prodat je dio mašina koji nije bio pod hipotekom te je radnicima ispunjen i ovaj zahtjev. U toku ove godine, prema novom Zakonu o stečajnom postupku grupi od tridesetak radnika su također isplatili iznose zaostalih plaća.

Potraživanja raznih dobavljača od TTU-a i radnika po presudama za plaće i drugo iznose okvirno 10 milona KM po osnovu dobavljača, a Bijedić ističe da ona u cijelosi neće moći biti namirena zbog činjenice da ova nekadašnja kompanija ne raspolaže s imovinom koja je u toj vrijednosti. Od TTU-a su na prodaji još jedino pogon u Mramoru, jedna zemljišna parcela u Tuzli te manja parcelu na jezeru Modrac.