Cestovni update
304

BiH sada ima 200 km autoputa: U ovom mandatu RS izgradila 72 km, FBiH nijedan

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Otvorenjem nove dionice od 25 kilometara na autoputu Banja Luka - Doboj, Bosna i Hercegovina dobila je više od 200 kilometara savremenih saobraćajnica. U Federaciji BiH koristi se oko 95 kilometara, dok se u Republici Srpskoj koristi oko 105 kilometara.

Treba imati na umu da u Federaciji BiH "leži" 10 kilometara autoputa koji se ne koristi, a riječ je o najsjevernijoj dionici autoputa A1 između Svilaja i Odžaka. Kada u obzir uzmemo taj put, onda RS i FBiH imaju gotovo isti broj kilometara, razlika kilometar ili dva u korist RS-a, a zbir iznosi oko 210 km.

Rast broja kilometara u posljednjem mandatu bio je rezervisan samo na Republiku Srpsku u kojoj su u dva navrata u saobraćaj puštena 72 kilometra novog autoputa. S druge strane, u Federaciji BiH novi kilometri autoputa nisu pušteni u promet još od oktobra 2014. godine, odnosno od posljednjih općih izbora.

Ruku na srce, trenutno se gradi Zenička zaobilaznica u dužini od blizu 8 kilometara, a čiji završetak ne možemo očekivati prije sredine 2019. godine.

Zašto se u FBiH nije gradilo? Ukratko, kako kažu, za sve je "kriva prošla vlast".

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je nedavno kako njegova vlada, čiji mandat ističe početkom 2019. godine, nije 2011. dočekala rješenje finansija i dokumentacije za gradnju autoputeva od prethodne vlade, što navodno opravdava manjak završenih kilometara.

S druge strane, autoput u Republici Srpskoj svakako predstavlja lakši podvig s obzirom na topografiju terena, a možemo reći i da je jedna te ista partija na vlasti u ovom i prošlom mandatu.

Ipak, kako smo i ranije pisali, to ne može biti opravdanje vlastima u FBiH za manjak bagera u Hercegovini gdje su radovi na dionici Zvirovići - Počitelj mogli početi prije pet godina! Pored ovoga, ACFBiH su pokrenule nekoliko tendera čija se okončanja još uvijek čekaju iako su rokovi prošli.

Da sve bude za nekoliko nijansi gore, Autoceste FBiH su početkom ove godine predstavile plan početka gradnje čak 190 kilometara autoputeva i brzih puteva. Vlada FBiH je plan usvojila, ali nijedno novo gradilište nije otvoreno od početka godine do pisanja ovog članka.