Privreda
46

BH Telecom potvrdio lidersku poziciju među operaterima u BiH

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Iako izložen brojnim tržišnim utjecajima, BH Telecom ostaje lider među telekomunikacijskim operaterima u Bosni i Hercegovini, poručili su iz ove kompanije.

U godini koja je na izmaku, u BH Telecomu predviđaju prihod od 597 miliona KM i očekivanu dobit od 137,5 miliona KM. U 2013. ova kompanija investirala je 150 miliona u razne projekte, a 110 miliona bit će isplaćeno na osnovu dividende.

Kao najveće probleme boljem poslovanju i rezultatima navode recesiju koja je zahvatila cijeli svijet, konkurenciju, liberalizaciju tržišta, politički utjecaj kao i komplicirana primjena Zakona o javnim nabavkama.

"Evidentan je pad u broju korisnika fiksne telefonije i on iznosi oko 25.000. S druge strane, povećan je broj internet korisnika za 20.000 kao i broj IPTV korisnika čiji broj sada iznosi preko 91.000. BH Telecom bilježi porast prepaid i postpaid korisnika", kazao je generalni direktor ove bh. kompanije Nedžad Rešidbegović.

Kako su naveli, u 2013. godini realizirali su mnogobrojne novi programi kao što su novi tarifni paketi, unapređenje ponuda u sferi interneta i mobilne telefonije, redizajn usluge Moja TV koja sada ukupno ima 144 kanala u ponudi, povećanje internet brzina...

U narednoj godini u ovoj kompaniji najavljuju mnogobrojne novitete među kojima su i videoservisi putem smartphone uređaja.

BH Telecom ima preko 435.000 korisnika fiksne telefonije, 168.000 internet korisnika, 91.600 Moja TV korisnika. Što se mobile mreže tiče, njih 203.655 su postpaid korisnici dok 1,3 miliona građana BiH koristi uslugu prepaid mobilne telefonije.

Kao i prethodnih godina, BH Telecom donirao je pravnim subjektima jedan posto ostvarene dobiti. Za više od 740 projekata donirano je 1,3 miliona KM čime su još jednom opravdali titulu društveno najodgovornije kompanije.