Moguće rješenje
0

Bečarević podržao Bećirovićev prijedlog zakona o plinu: KS bi bio najveći dobitnik

B. R.
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Resorni ministar u Kantonu Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) podržao je prijedlog zakona o transportu plina, regulatoru i unutrašnjem tržištu, a koji je uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP).
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je u saopćenju napomenuo da se na ovaj zakon čeka duže od 20 godina te da su, kako je naveo, desetine i desetine političara, međunarodnih institucija i organizacija pokušavali doći do nacrta zakona.

"Sada prvi put imamo zakon koji znači provedbu III energetskog paketa i najboljih politika u sektoru plina.  Bećirović je prepoznao potrebu usvajanja zakona o plinu, i to u trenutku kada su se sukobila dva koncepta u razvoju plinskog sektora i kada se Evropa oslobađa ovisnosti o ruskom plinu koji u našoj zemlji neki i dalje vide kao jedini izvor snabdijevanja plinom", istakao je.

Kako je konstatovao, zakon o plinu koji je napokon ugledao svjetlo dana je zakon kojim se uspostavlja državni regulator u sektoru i kojim se distribucija plina podiže na razinu javne usluge, s mogućnošću pristupa sistemu svima onima koji žele da uvoze i prodaju ovaj energent u Bosni i Hercegovini.

"Jednak i jednoobrazan pristup transportnom sistemu s jasno utvrđenim tarifama za transport plina je ideja koja je 20 godina bila potreba, ali nikad ostvarena kroz zakonsku regulativu", dodaje.

Prema njegovim riječima, jasna pravila za trgovanje plinom su preduslov za otvaranje tržišta. Razvoj novih pravaca snabdijevanja kroz izgradnju interkonekcija, s jasno utvrđenim planovima, potreba su, kako je naveo, oba entiteta, jer samo se državnim zakonom omogućava uključivanje u sistem evropskih transportnih plinovoda i povezivanje s plinovodima kojima se omogućava diverzifikacija izvora snabdijevanja i sigurnost snabdijevanja. 

"Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo želi zahvaliti svima onima koji su posljednjih mjeseci aktivno radili na ovom zakonu, a posebno sjajnim stručnjacima u BH-Gasu koji su, ne pitajući za radno vrijeme i radni dan, svoje znanje ugradili u ovaj zakon", istakao je Bečarević. 

Kako je saopćio, sinergija koja je bila prisutna od početka izrade ovog nacrta dala je rezultat koji po mišljenju ovog ministarstva daje odgovore na sva pitanja koja su postavljana svih ovih 20 godina.

Posebnu zahvalnost je iskazao Bećiroviću i timu njegovih saradnika zato što su, kako je naglasio, vjerovali da zajednički mogu ovaj posao iznijeti do finalnog nacrta zakona. 

"Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač plina, trebao bi biti najveći dobitnik u ovom procesu, a razvojni projekat Južna interkonekcija bi nakon usvajanja zakona o plinu postao projekat od interesa za Evropu i regiju, kojim bi se zadovoljili i uslovi za dobijanje značajnih grant sredstava iz evropskih fondova u njegovoj realizaciji", tvrdi Bečarević.

Ponovio je da je zakon o plinu od značaja za oba entiteta i nada se da će to biti prepoznato i u Republici Srpskoj, jer će budući regulator dati osnove za jednak pristup transportnom sistemu i svim trgovcima plinom, bez obzira gdje im je sjedište.