Konkurentnost
0

BBI banka i BBI VIP Business Club organizirali okrugli sto u Brčkom

FENA
BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrika, Privrednom komorom RS, Područnom privrednom komorom Grada Bijeljina i Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta BiH danas su u Brčkom organizirali okrugli stol na temu "Kako povećati konkurentnost privrede Brčko distrikta i Grada Bijeljina".

Ovo je samo jedan u nizu događaja koje BBI banka organizuje ususret Sarajevo Business Forumu koji će se 25. i 26. aprila održati u glavnom gradu BiH, a učešće je uzelo oko 60 privrednika iz ove regije.

Otvarajući okrugli stol Amel Kovačević, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke istakao je doprinos BBI banke unapređenju konkurentnosti bh. privrede.

"BBI banka nastoji kroz partnerski odnos sa svojim klijentima doprinijeti unapređenju njihove konkukrentnosti na tržištu. U tom smislu kompanijama pomažemo da unaprijede svoje gotovinske tokove kroz adekvatno strukturiranje otplate postojećih kratkoročni i dugoročnih finansiranja. U saradnji sa lokalnom zajednicom pokrenuli smo subvencionirane finansijske linije i na taj način omogućili privrednicima značajno smanjenjem cijene kapitala za korporativna finansiranja. Putem BBI VIP Business Cluba okupljamo poslovne ljude i kreiramo povoljnu klimu za umrežavanje, zajedničke projekte i nastupe izvan BIH", kazao je Kovačević. On je dodao da BBI putem Sarajevo Buisness Foruma otvara nove mogućnosti za pronalazak investitora i novih tržišta.

Privrednicima je o potencijalima i mogućnostima povećanja konkurentnmosti govorio i Pero Gudeljević, šef Odsjeka za privredu u Vladi Brčko distrikta koji je istakao da postoje programi podrške za privrednike i start-up kompanije. U ime Udruženja poslodavaca i Privredne komore Brčko obratio se Jelenko Ilić, dok je o petencijalima Grada Bijeljine u poljoprivrednoj i hemijskoj industriji govorio Anto Gajić, predsjednik PK Bijeljina.

Svoje uspješne priče predstavili su Bosnaplod, koji je 2015. pronašao investitora upravo na Sarajevo Buisness Forumu.

"U saradnji sa BBI bankom i SBF-om Bosnaplod je nakon pronalaska investitora postao kompanija u koju je u proteklih dvije godine investirano 18 miliona KM i koja izvozi 75 posto svoje proizvodnje", kazao je Almir Numanović, izvršni direktor operacija u Bosnaplodu. Bimal je također, predstavio svoj uspješan put ka evropskim i tržištima Bliskog istoka.

Kompanija Žitopromet iz Bijeljine jedan od najvećih izvoznika brašna u Tursku prezentirala je svoj model, dok je Steco Centar, kompanija koja se bavi proizvodnjom niskoenergetskih kuća prisutnim predstavila svoje uspješne projekte.

"Počeli smo kao mala porodična kompanija a sada imamo svoje centre u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Švedskoj, Francuskoj kao i Africi", kazao je Milenko Stevanović, vlasnik kompanije koja je izgradila i kuću za slavnog George Clooneya.

Privrednicima je ovom prilikom predstavljena nova on-line platforma u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka.

Okrugli stol jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima. Cilj skupa, namijenjenog privrednicima ove regije bio je definiranje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, razmjena iskustava u pronalaženju tržišta, te pružanje ključnih smjernica kako unaprijediti i povećati konkurentnost domaćih proizvoda i usluga.

Naredni okrugli stol održat će se 28. februara u Zenici.