{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banka za razvoj Vijeća Evrope odobrila BiH dva kredita

F
14.6.2014. u 11:09
30
7
Banka za razvoj Vijeća Evrope odobrila BiH dva kredita
30
Banka za razvoj Vijeća Evrope odobrila BiH dva kredita
Banka za razvoj Vijeća Evrope (CEB) odobrila je Bosni i Hercegovini dva kredita u vrijednosti od 7,5 miliona eura, za razvoj srednjih i malih preduzeća i za socijalni smještaj, saopćio je danas guverner CEB-a Rolf Vencel novinarima u Sarajevu, pred početak Plenarnog godišnjeg sastanka CEB-a.
Za razvoj srednjih i malih preduzeća odobreno je 2,5 miliona eura, a za socijalni smještaj pet miliona eura.

"Uložit ćemo i 100.000 eura za mapiranje minskih polja koja su pomjerena usljed poplava, u vidu pomoći da bi se zemlja lakše nosila s posljedicama nedavnih poplava", rekao je Vencel.

Kad je u pitanju iznos za sanaciju od poplava Vencel je kazao da će izvještaj o procjeni šteta biti dostupan krajem sedmice nakon čega će uslijediti globalna donatorska konferencija, početkom jula, na kojoj će učestvovati i CEB kao dio međunarodnog napora za pomoć BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirića je pojasnio da su sredstva CEB-a najpovoljnija sredstva koja BiH koristi te da su dva odobrena kredita usko povezana za sanaciju poplavljenih područja.

"Kada smo preuzeli obavezu da budemo domaćini Plenarnog godišnjeg sastanka CEB-a nismo ni slutili da će biti održan upravo kada je zemlju zadesila najveća elementarna nepogoda", rekao je Špirić pred početak Plenarnog godišnjeg sastanka CEB-a, koji se drugi dan održava u glavnom gradu BiH.

Dodao je da BiH sa CEB-om ima dobru saradnju od 2003. godine, od kada je članica. Špirić je naveo da je CEB do sada uložio u BiH, kroz različite projekte, sredstava u visini od 725,5 miliona KM.

"Zahvalan sam guverneru CEB-a koji je iskazao spremnost da pomogne BiH odmah nakon elementarne nepogode", rekao je Špirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: