Privreda
30

Azerbejdžan spreman investirati u infrastrukturne i druge projekte u BiH

Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je ambasadora Republike Azerbejdžan za BiH sa sjedištem u Beogradu Eldara Hasanova i njegove saradnike.

Glavna tema razgovora bilo je jačanje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana što je obostrani interes dviju zemalja. Sagovornici su se usaglasili da dalje zajednički treba raditi na modalitetima ekonomske saradnje.

Ambasador Hasanov se zahvalio Lagumdžiji za njegov angažman koji je u značajnoj mjeri doprinio pokretanju investiranja azerbejdžanske kompanije "Benkons", koja u BiH ima kćerku-firmu "Benkons - Bosna" u Doboju, gdje gradi fabriku za preradu voća i povrća. Početna investicija vrijedna je 30 miliona eura, a planovi investitora su da izgrade sistem od tri uvezane fabrike u kojima bi što direktno, što indirektno bilo uposleno oko 1.500 ljudi.

Naglašeno je da ranije istaknuti interes Azerbejdžana da investira u infrastrukturne i druge projekte u BiH treba operacionalizirati i u tom smislu bi uskoro trebao uslijediti sastanak delegacija dviju država kako bi se finalizirali sporazumi o uzajamnoj zaštiti investicija te ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Lagumdžija se zahvalio rukovodstvu Azerbejdžana na angažmanu vezanom za TAP/IAP projekat u čijoj realizaciji će učestvovati i Bosna i Hercegovina zajedno sa Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, a kojim će prirodni gas od Transjadranskog gasovoda (TAP) biti transportiran do zemalja Zapadnog Balkana. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je uspjelo izlobirati da trasa Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) prođe kroz BiH u čemu je imalo podršku vlasti Azerbejdžana.

Ambasador Hasanov zahvalio je Lagumdžiji na njegovoj inicijativi da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputi poziv za uzvratnu posjetu predsjedniku Republike Azerbejdžan Ilhamu Aliyevu. Ocijenjeno je da će posjeta predsjednika Aliyeva dati dodatni poticaj jačanju ekonomske, ali i ukupne saradnje dviju zemalja.

Također, ambasador Hasanov je uputio poziv Lagumdžiji da posjeti Azerbejdžan.