Privreda
81

Aviolinija Berlin - Sarajevo bi mogla biti ukinuta već u probnom periodu

Klix.ba
Aviokompanija Germanwings je 15. aprila otvorila novu liniju kojom je povezano Sarajevo sa Berlinom. No, ova aviokompanija je upozorila na veoma slabu zainteresiranost za ovu relaciju i slabu prodaju aviokarata.

Aviokompanija je označila početak letova iz njemačkog glavnog grada prema Sarajevu ovoga utorka ali već je i najavila da bi brzo moglo doći do ukidanja ovog leta zbog slabog interesovanja.

Nedavno su obavijestili Ambasadu Bosne i Hercegovine u Njemačkoj da je zahtjev za ovom novom rutom bio pogrešan i da bi ju mogli stopirati već u probnom periodu.

Od tog zahtjeva, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je obavijestilo Vanjskotrgovinsku komoru da promovira novu uslugu svojim poslovnim partnerima. Germanwings je već itekako prisutan na sarajevskom aerodromu, leteći iz Koelna i Stuttgarta.

Sarajevski aerodrom trenutno služi za jednu niskotarifnu aviokompaniju, Pegasus i dvije niskotarifne kompanije sa punim taksama Germanwings i Norwegian Air Shuttle. Međutim, najprometniji aerodrom u BiH bi svakako mogao privući još manje poznatih aviokompanija i putnika koji traže takve uslove leta.

Aerodrom planira otvaranje terminala. Zgradu trenutno koristi menadžment aerodroma, koji će se preseliti na novu lokaciju do kraja mjeseca i osloboditi prostor za aviokompanije.

Germanwings će letjeti na relaciji Berlin - Sarajevo svakoga utorka i četvrtka ujutro Airbusom A319 sa 150 sjedišta. Polazak iz Sarajeva je u 09:35 sati po lokalnom vremenu, a dolazak u Berlin u 11:25 sati, saopćeno je ranije sa Sarajevskog aerodroma. Polazak iz Berlina je 07:05 sati, a dolazak u Sarajevo u 08:55 sati po lokalnom vremenu.