"Pratiti primjer Italije"
148

Arapović: Zbog koronavirusa porezne olakšice firmama, banke trebaju podnijeti dio tereta

R. D.
Adis Arapović (Foto: E. H./Klix.ba)
Adis Arapović (Foto: E. H./Klix.ba)
Zastupnik u Federalnom parlamentu Saveza za bolju budućnost (SBB) Adis Arapović predložio je mjere ublažavanja ekonomskih posljedica zaraze koronavirsom.

On kaže kako je vrlo malo firmi i porodica koje imaju zalihe novca dovoljne da prežive udare na prihode i porodični budžet koji ova kriza nužno donosi.

"To prijeti nesagledivim negativnim efektima na opstanak firmi, te ugrožavanju života građana. Pad prihoda firmi, pad prihoda domaćinstava, pad zaposlenosti i umanjenje plaća, te velika redukcija potrošnje, negativno će se odraziti i na prikupljanje javnih prihoda, pa će penzije, socijalna davanja i plate u javnom sektoru također biti ugrožene", navodi on.

VLADA MORA ZAŠTITI ŽIVOTE, ALI I SPASITI EKONOMIJUUticaj pandemije COVID-19 na globalnu ekonomiju već je drastično...

Posted by Adis Arapović on Friday, March 13, 2020
Arapović smatra da je nužno kroz bankarski sistem donijeti mjere koje će spasiti firme od kolapsa uslijed fiksnih troškova iz kreditnih obaveza koje imaju prema bankama.

"Država mora pratiti primjer Italije i podstaći bankarski sistem da podnese dio tereta tako što će omogućiti da firme u ovom periodu ili zalede ili značajno umanje svoje fiksne obaveze prema kreditorima. Nužno je omogućiti linije subvencioniranja i kreditiranja (iz postojećih izdašnih budžetskih kapaciteta, pa čak i kredita ako je to nužno) vezane za zadržavanje radne snage i proizvodnje. Vlada mora ponuditi način za umanjenje troškova firmama i kućanstvima kroz poreske olakšice (vezanim za doprinose, ali i druge vrste poreza), te povrat poreza kao mehanizam rasterećenja fiksnih obaveza i kompenzacije za veliki pad u prihodima", kazao je.

Dodaje kako i pored svega pobrojanog, biće mnogo onih koji će ostati bez posla, pa Vlada mora uvesti drastične mjere poput minimalnog dohotka za svaku ugroženu porodicu, barem kratkoročno. Vlada treba ponuditi mehanizme smanjenja troškova za domaćinstva u vidu umanjenja poreskih obaveza i računa za režije (barem za najugroženije kategorije).

"Sve mjere moraju biti sistemske i jednako obuhvatiti cijelu privredu i društvo, izbjeći protekcionizam pojedinih industrija i klijentelistički pristup. Vlada mora angažirati sve stručne, privredne i akademske kapacitete, uključujući formiranje ekonomskog kriznog štaba, te odgovornost i teret rasporediti na što veći broj aktera", navodi Arapović.