|

Angela Merkel kaže da je iz medija saznala za VW-ovu aferu dizel

Angela Merkel kaže da je iz medija saznala za VW-ovu aferu dizel
9
Klix.ba
9.3.2017. u 11:00
19
komentara
9

dijeljenja
Angela Merkel kaže da je iz medija saznala za VW-ovu aferu dizel Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je za Volkswagenovu aferu "dizel" čula nakon što je to vlada Sjedinjenih Američkih Država obznanila. Potom je tadašnji direktor kompanije Martin Winterkorn istakao da je VW stavio ugled njemačke automobilske industrije u opasnost.
"Saznala sam za optužbe protiv VW-a iz medija", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel. Proizvođač automobila VW prouzrokovao je štetu zbog skandala dizel, prema procjenama od prošlog mjeseca, ukupno 22,6 milijardi eura.

Dan nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a izašla u javnost s tim informacijama, tačnije 19. septembra 2015. godine, Merkel je kazala istražnim organima u Berlinu da odbija potvrditi da je ovaj incident gigantski skandal.

Kancelarka Merkel kazala je da je sa Winterkornom razgovarala telefonski 22. septembra, te mu je rekla da je to skandal za cijelu njemačku automobilsku industriju. No, u isto vrijeme istražiteljima je rekla da je pogrešno osuđivati tu kompaniju, jer oni pružaju mnogo poslova.

Merkel je dva sata svjedočila o toj aferi pred njemačkim zakonodavstvom, prije nego što se zvanično očituju glede krize oko najvećeg skandala u historiji, koji je prouzrokovala kompanija Volkswagen.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...