Privreda
1

Analitičari o kreditima pred izbore: RS se zadužuje u "četvrtoj brzini"

Anadolija
Budžetska likvidnost, zbog pada prihoda od indirektnih i direktnih poreza, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i ove godine osigurava se nastavkom zaduživanja na tržištu papira od vrijednosti i kreditima kod komercijalnih banaka. U prva tri mjeseca, tri puta Vlada RS posegnula je za  emitovanjem trezorskih zapisa i najavila za naredni mjesec aukciju obveznica u iznosu 65 miliona maraka na period od četiri godine uz kamatnu stopu od 4,5 posto na godišnjem nivou, prenosi Agencija Anadolija.

Dok ministar finasija RS Zoran Tegeltija tvrdi da je samo “kod nas vijest ovakva vrsta zaduživanja“, ekonomisti i opozicija upozoravaju da "RS dnevno ekonomski propada i da se socijalni mir osigurava sve većom finansijskom dubiozom“.

"Evidentno je da punjenje budžeta ne ide kako je to Vlada RS predvidjela, da je budžet RS prazan i kada je potpuno izvjesno da do nastavka kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće doći, Vlada i nema manevarskog prostora nego da se na ovakav način zadužuje“, ističe  u izjavi za Anadolu Agency (AA) banjalučki ekonomista Damir Miljević.

Prema njegovim riječima, ovakvim tempom zaduživanja Vlada RS uskoro će dosegnuti zakonom dozvoljeni nivo unutrašnjeg duga od osam posto izvornih budžetskih prihoda na godišnjem osnovu.

"Zato nikoga ne treba čuditi da će, bude li potrebno da se osigura izborna pobjeda SNSD-a, vladajuća stranka u RS-u u Narodnoj skupštini izglasati izmjene Zakona o unutrašnjem dugu i taj limit povećati i do 15 posto od izvornih budžetskih prihoda“, upozorava Miljević.

Budžetske rupe će se krpati, dodaje on, na sve moguće načine bez razmišljanja o posljedicama takvog ponašanja.

Slobodan Popović, nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS, naglašava da su "samo naivni mogli vjerovati u šuplju priču Vlade o makroekonomskoj stabilnosti RS-a“.

"Ako neko ko vodi vlast, zaduživanje u doslovno četvrtoj brzini smatra normalnim, onda on ništa ne zna o ekonomiji. Ali, to je posve razumljivo jer vlast na sve strane širi obećanja, a i njih je kao i zahtjeva za većim finansijskim izdvajanjima daleko više nego što su realni budžetski prihodi“, kaže Popović.

I on, kao i Miljević, navodi da nakon što je došlo do prekida kreditnog aranžmana s MMF-om, vlast nema drugog izbora nego da se zadužuje ili na tržištu papira od vrijednosti ili kod komercijalnih banaka, jer novca do izbora mora biti.

I Popović i Miljević pritom se osvrću na najavu predsjednika RS Milorada Dodika o kreditnom aranžmanu RS sa Ruskom Federacijom.

"O tome se priča još od oktobra, samo niko ne zna ni kada će kredit biti realizovan ni pod kakvim uslovima, ni ko će ga dati. I ono što je jasno, da taj novac, i ako dođe u RS, neće biti upotrijebljen za razvoj privrede nego za pokrivanje tekuće potrošnje ili zatvaranje starih zaduženja novim“, rekao je Miljević.

Popović, pak, sumnja u to da će Rusija dati novac po povoljnijim uslovima od ostalih finansijskih institucija.

"Da bi se očuvao socijalni mir i time nastojalo dobiti oktobarske izbore, vlast neće pitati koliko to košta. Ovo kažem, jer samo naivni mogu očekivati da će Rusija RS-u dati novac pod povoljnijim uslovima od ostalih finansijskih institucija. A nažalost faktura svega toga bit će ispostavljena samo građanima“, zaključio je Popović.