Privreda
1

Ambasada Švedske i CPCD dodijelili 75.000 KM udruženjima građana

Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Švedske je u Sarajevu upriličio svečanu dodjelu čekova za petnaest udruženja građana koja će u narednim mjesecima provoditi kampanje javnog zagovaranja u lokalnim zajednicama.

Svaka od organizacija je za svoje projekte dobila finansijsku podršku u iznosu do 5.000,00 KM, čime je ukupni iznos dodijeljenih sredstava u za Zagovaračke incijative 75.000,00 KM.

Program malih grantova (PMG) je fokusiran na osnaživanje građana/ki širom BiH sa naglaskom na organizacije civilnog društva (OCD) i neformalne grupe građana/ki (NGG) da aktivnim djelovanjem i radom postanu stvarni nosioci promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade.

"Organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana koje djeluju na lokalnom nivou u sklopu PMG-a, dobijaju bespovratna sredstva za realizaciju projekata koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života u zajednici. Uskoro otvaramo novi javni poziv za Inicijative za razvoj zajednice te pozivamo građane i građanke da prijave svoje ideje koje će donijeti pozitivne promjene u njihovim lokalnim zajednicama", izjavila je Dragana Grbić-Hasibović, menadžerica projekta Centra za promociju civilnog društva.

CPCD u periodu 2013-2015 podržava preko 90 projekata u lokalnim zajednicama širom BiH sa maksimalnom vrijednošću odobrenih inicijativa do 5.000,00 KM.

“Program malih grantova nazivamo i programom velikih ideja i promjena. Važnost ovog projekta ogleda se u činjenici da se radi o inicijativama građana proisteklih iz nedostataka u njihovim zajednicama koje bi trebale biti odgovornost vlasti. One također dokazuju da finansijska sredstva nisu uvijek prepreka realizaciji projekata, jer će se za minimalna sredstva omogućiti značajni rezultatati", istakla je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.