Privreda
32

Aerodrom Sarajevo negira ukidanje linije Berlin - Sarajevo

Piše: E.S.H.
Iz aviokompanije Germanwings su ove sedmice najavili da nisu zadovoljni prodajom karata na liniji Berlin - Sarajevo, koja je počela saobraćati 15. aprila, te da bi je vrlo brzo mogli ukinuti. Međutim, sa Sarajevskog aerodroma negiraju ovakve navode.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kažu da nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Germanwingsa o eventualnom ukidanju ove linije.

"Naprotiv, ova aviokompanija planira obavljati letove na relaciji Berlin - Sarajevo i tokom zimskog reda letenja", rekla je za Klix.ba Sabina Kovač, stručna saradnica iz Službe za odnose s javnošću Aerodroma.

Kompanija Germanwings je obavijestila Ambasadu Bosne i Hercegovine u Njemačkoj da je zahtjev za ovom novom rutom bio pogrešan, te da je veoma malo interesovanja putnika.

Njemačka aviokompanija putem tri linije povezuje Sarajevo sa njemačkim gradovima Koelnom, Stuttgartom i Berlinom.

Trenutno na Aerodromu Sarajevo saobraća 10 redovnih aviokompanija: BH Airlines, Croatia Airlines, Adria Airwayws, Turkish Airlines, Austrian Airlines, Lufthansa, Pegasus Airlines, Air Serbia, Germanwings i Norwegian Airshutle, a putnici su u mogućnosti da otputuju u bilo koji grad u Evropi sa najviše jednim međuslijetanjem.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kažu da se tokom prva tri mjeseca tekuće godine zabilježili kontinuirani rast prometa.

"U prva tri mjeseca Aerodrom je imao ukupno 117.338 putnika, što je za osam posto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Također je zabilježeno i povećanje broja aviooperacija, kojih je u u prvom kvartalu realizovano 1.209, što je za 11 posto više u odnosu na 2013. godinu", rekla je Kovač za Klix.ba.

Dodala je i da je Istanbul kao destinacija najbrojnija i najposjećenija. Kada su u pitanju čarter letovi, najposjećenija destinacija je Antalija, tako da je, prema statistikama, najveći broj putnika iz i za Tursku.