{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


45 godina uspješnog rada Međunarodnog aerodroma Sarajevo

F
2.6.2014. u 08:38
1
15
45 godina uspješnog rada Međunarodnog aerodroma Sarajevo
1
45 godina uspješnog rada Međunarodnog aerodroma Sarajevo
Međunarodni aerodrom Sarajevo
Međunarodni aerodrom Sarajevo danas će obilježiti 45 godina postojanja i rada.
Po otvorenju aerodroma 1969. godine, koji je tada nosio naziv "Aerodrom Butmir-Sarajevo", na novoizgrađenu pistu, prvi je sletio JAT-ov "konvef" na liniji Zagreb - Sarajevo, čime je novo sarajevsko zračno pristanište uspješno položilo svoj prvi ispit.

Otvaranje međunarodnog aerodroma značilo je i da se otvaraju novi putevi i mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, a promet putnika i letova u tom razdoblju povećavao se postepeno. Njegov put ka usponu zaustavila su ratna zbivanja devedesetih godina, kada je u potpunosti zaustavljen civilni saobraćaj, a aerodrom je opljačkan i uništen.

Međutim, uprkos mnogobrojnim poteškoćama i preprekama, te zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom doprinosu svih uposlenika, aerodrom je obnovljen i od tada iz godine u godinu niže poslovne uspjehe.

Da su se dugogodišnji trud, rad i zalaganje isplatili dokazuje i rekord po pitanju broja putnika, koji je aerodrom zabilježio u prethodnoj godini, koji je iznosio 665.638, što je najveći broj putnika od osnivanja aerodroma. Rast prometa nastavio se i u tekućoj godini pa je tako u prva četiri mjeseca godine kroz Sarajevski aerodrom prošlo 173.949 putnika, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine, a realizirano je i 1.688 aviooperacija što je za osam posto više u odnosu na rekordnu 2013.godinu.

"Ostvareni uspjeh prethodne godine, bio je samo dodatni motiv da s ambicioznim planovima uđemo i u 2014., godinu. U narednom periodu planiramo se i dalje bazirati na uvođenje novih linija, ali i sadržaja. S obzirom da do kraja godine očekujemo blizu 700.000 putnika, možemo reći da bi 2014. mogla biti upisana kao nova rekordna godina, kojom ćemo krunisati 45 godina rada i postojanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan, saopćeno je iz JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Plašite li se da će se poskupljenje goriva odraziti na poskupljenje namirnica?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: