biznis
0

Prijevoznici RS i Srbije od sada bez kabotaže

FENA
Od 1. januara 2011. godine, na autobuskim linijama između Republike Srbije i Republike Srpske, prijevoznicima iz Republike Srbije neće biti dozvoljena kabotaža na području Republike Srpske, odnosno BiH.

Također, ni prijevoznicima iz Republike Srpske, odnosno BiH neće biti dozvoljeno da primaju putnike van odredišne stanice tokom prijevoza na području Republike Srbije.

Predstavnici Privredne komore RS-a napomenuli su da je potrebno da autobuske stanice i prijevoznici iz RS-a organiziraju svoj rad shodno međudržavnom sporazumu iz 2002.godine i propisima iz oblasti drumskog saobraćaja.

Još 2008. godine potpisan je Protokol između Srbije i BiH koji je predviđao da se kabotaža vrši do 31. decembra 2009. godine, kada je prijevoznicima iz BiH zabranjena kabotaža u Srbiji, tako da su od 1. janura jedino prijevoznici iz Srbije vršili kabotažu u BiH.

Uslijedila je kasnije i odluku o ukidanju zabrane kabotaže za prijevoz putnika za prijevoznike iz BiH, od kojih su većina iz Republike Srpske, koja je trajala do kraja 2010. godine.

Novim sporazum delegacije Srbije i BiH odlučile su da se održavanje tih linija, koje su uglavnom registrirane između RS i Srbije, vrši bez kabotaže.

Prijevoznici iz RS, koji su bliže granici sa Srbijom, tvrdili su i ranije da im ova odluka nanosi štetu.