Milijarde eura
54

Prevent priprema tužbu protiv Volkswagena

FENA
Koncern Prevent i njegove kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova, pripremaju tužbu u vrijednosti od dvije milijarde eura protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

"Tužba će biti dostavljena uskoro", rekao je za Sueddeutsche Zeitung glasnogovornik Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova, prenosi Hina.

On je odbio reći o kojem iznosu se radi, ali je dodao kako se "radi o milijardama". Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u automobilskoj industriji, o dvije milijarde eura.

Prevent Volkswagenu prebacuje jednostrano raskidanje ugovora i "svjesnu i planiranu prevaru". U ljeto 2016. kompanije ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedala, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila zbog toga jer je Volkswagen navodno prekršio jedan prijašnji ugovor.

Volkswagen je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, "nekoliko stotina miliona eura", postigao sporazum s Preventom koji je međutim prije mjesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Wolfsburga. Prevent VW sada tuži zbog jednostranog poništenja ugovora te „planirane prevare". Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao namjeru isti ugovor prijevremeno poništiti.

U Volkswagenu se pravdaju da su 2016. bili "ucjenom prisiljeni" na potpisivanje ugovora te da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju "neodrživim".

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika iz svojih fabrika.