{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prevent" investirao 91 milion KM u automobilsku industriju u BiH

F
8.10.2010. u 18:55
0
0
"Prevent" investirao 91 milion KM u automobilsku industriju u BiH
0
"Prevent" investirao 91 milion KM u automobilsku industriju u BiH
Kompanija "Prevent" dobila je jučer Zaključak Finansijske policije FBiH u kojem se navodi da "Prevent" nije ispoštovao obaveze iz ugovora o kupovini udjela u "Volkswagen Sarajevo" iz oktobra 2001. godine.
"Prevent" je manjinski vlasnik u "Volkswagen Sarajevo" sa 42 posto udjela, dok je većinski vlasnik sa 58 posto udjela "Volkswagen koncern" sa sjedištem u Wolfsburgu, Njemačka.

"Tvrdimo da je Finansijska policija zanemarila činjenicu da "Prevent" nije samostalan u odlučivanju, te da kao manjinski član može i mora pratiti odluke većinskog člana. Pored toga, nisu se stekli uslovi za realizaciju Studije na koju se poziva ugovor", naglasio je direktor proizvodne divizije "Preventa" Adnan Smailbegović.

Studija je predviđala proizvodnju 30.000 automobila godišnje, ali zbog promjene carinske politike u okruženju taj nivo proizvodnje je bio nerentabilan.

Zbog toga se i većinski vlasnik "Volkswagen koncern" odlučio za promjenu strategije poslovanja koju je "Prevent" morao pratiti.

To je podrazumijevalo i smanjenje ulaganja u proizvodnju, što je "Preventu" onemogućilo da investira u planiranom obimu.

"Zbog toga smo se odlučili sve svoje napore usmjeriti ka otvaranju novih radnih mjesta u "Preventovim" proizvodnim pogonima. To jasno naglašava 91 milion KM investicija do kraja 2009. godine i 3.500 zaposlenika u BiH, kao i ovogodišnje priznanje za najvećeg bh. izvoznika", zaključio je Smailbegović.

Razvoj "Volkswagen Sarajevo", kao i obaveze "Preventa" u skladu s ugovorom, uslovljeni su odlukama Skupštine tog društva, ciljevima Projektne studije, a zavisno od dinamike ulaganja i montaže opreme i uz dogovor sa "Volkswagen koncernom".

Smailbegović navodi da je "Prevent" od starta bio posvećen razvoju automobilske industrije u BiH.

"Naša volja, znanje i kapital uvijek su bili na raspolaganju "Volkswagen Sarajevo". Kako smo bili limitirani da ulažemo u proizvodnju automobila u Vogošći, "Prevent" je kapital i znanje usmjerio u proizvodnju automobilskih presvlaka i kočionih diskova u Visokom, Zenici i Jelahu", kazao je on.

Početkom 1999. godine otvoreni su proizvodni pogoni u Visokom, gdje je danas smještena najmodernija fabrika kože u jugoistočnoj Evropi. Tu se svakodnevno proizvodi 4.000 presvlaka za prvu ugradnju u automobilska sjedišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: