{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stečaj u Sloveniji neće ugroziti poslovanje u BiH

S
17.8.2010. u 12:04
0
0
Stečaj u Sloveniji neće ugroziti poslovanje u BiH
0
Stečaj u Sloveniji neće ugroziti poslovanje u BiH
Stečaj slovenačke "Preventove" članice neće ugroziti proizvodne pogone te firme u BiH, tvrdi direktor divizije proizvodnje "Preventa" u BiH Adnan Smailbegović.
"Proizvodnja i poslovanje 'Preventa' u BiH nije ugroženo zbog dešavanja u 'Prevent globalu' u Sloveniji. Višegodišnji ugovori o poslovnoj saradnji sa našim kupcima kao što su 'Volkswagen', 'Audi' i PSA ispunjavaju se u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. Na pomolu su i neki novi ugovori o kojima će javnost vrlo brzo biti obaviještena. Dakle, poslujući u skladu sa strategijom 'Prevent grupe', 'Prevent' u BiH nastavlja svoje uspješno poslovanje", ističe Smailbegović, član Strateškog odbora "Prevent grupe".

On je ocijenio da su "loši poslovni rezultati 'Prevent globala' iz Slovenj Gradeca direktna posljedica odstupanja te firme od poslovne strategije cijele 'Prevent' grupacije".

''Strateški odbor 'Prevent grupe' je prije dvije godine predložio da se `Prevent global` fokusira na dva razvojna pravca, automotiv i non-automotiv, koji bi se razvijali svaki u svom segmentu, jer je `Prevent global' vlasnik kompanija iz oblasti drvne industrije, poput 'Lesne' iz Slovenj Gradca, potom Aerodroma Maribor i drugih kompanija koje nisu vezane za autoindustiju, ali posjeduje i segmente vezane za autoindustriju, u dijelu koji se odnosi na proizvodnju autopresvlaka i rezervnih dijelova", pojasnio je Smailbegović u pisanoj izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, vlasnik 52 posto "Prevent globala" Janko Zakeršnik odbacio je taj prijedlog, smijenio kompletnu Upravu na čelu sa tadašnjim predsjednikom Borutom Mehom i krenuo sa vlastitom strategijom razvoja kompanije, koja je "samo proizvodila gubitke, ugrozila radna mjesta više od 1.200 ljudi u Sloveniji i na kraju 'Prevent global' dovela u stečaj".

On je kao dokaz ovoj tvrdnji naveo činjenicu da u Sloveniji osim "Prevent globala", uspješno posluju i druge članice grupacije, poput "Prevent haloga" u Lenartu, koji posluje bez problema, a u skladu sa strategijom "Prevent grupe".

On je odbacio spekulacije medija u Sloveniji koji su pisali da je do stečaja "Prevent globala" došlo zbog neslaganja vlasnika 52 posto "Prevent globala" Janka Zakeršnika sa Nijazom Hastorom, vlasnikom 47 posto "Prevent globala".

"Prevent grupa" je multinacionalna kompanija koja danas u 15 država zapošljava oko 13.000 ljudi, sa ukupnim prometom većim od milijardu eura, nad kojom familija Hastor ima 100-postotnu kontrolu.

"U budućnosti se 'Prevent grupa' namjerava dalje razvijati proširenjem portfolija kupaca i proizvoda, kako u automobilskom sektoru, tako i izvan njega", saopšteno je iz "Preventa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: