biznis
0

Prevent: Hitno potrebna rješenja za odlaganje industrijskog otpada

Klix.ba
Kompanija Prevent Leather, proizvođač kože za premium klasu autmobila, već dugo se suočava sa izostankom dugoročnog i održivog rješenja za zbrinjavanje dijela organskog otpada.

Ovaj dio otpada koji je izazov u saniranju iznosi tek jednu trećinu ukupne količine koja nastaje u prozvodnji kože.

"U cilju iznalaženja dugoročnog rješenja, Prevent Leather aktivno sarađuje sa svim relevantnim učesnicima u procesu upravljanja otpadom, a koji uključuju kantonalna i federalna ministarstva, te inspekcije iz ove oblasti. U tom smislu identificirane su dugoročne metode zbrinjavanja ovog otpada", ističu iz Preventa.

U međuvremenu, otpad je nužno zbrinjavati. To je moguće jedino kroz kratkoročno jednokratno rješenje. S ovim problemom upoznati su već lokalna zajednica, kantonalna ministarstva, federalne institucije i komunalna preduzeća. Prevent Leather je kontaktirao sa JKP Vilenica čistoća, Novi Travnik koji je nakon uvida u otpad odobrio kratkoročno jednokaratno zbrinjavanje otpada u ograničenim količinama. Dogovorena je sanacija četiri kamiona otpada. Uprkos dobroj namjeri JKP, institucija i Preventa akcija nije donijela željene rezultate.

Još jednom pozivamo relevantne općinske, kantonalne i federalne institucije da nastave raditi sa Prevent Leatherom na iznalaženju kratkoročnog rješenja koje će osigurati rast izvoza Bosne i Hercegovine te zadržavanje radnih mjesta, navode u saopćenju za javnost iz ove bh. kompanije.