Banjalučka pivara u gubitku
0

Pred kolapsom nezaštićena domaća proizvodnja

SRNA
Akumulirani gubici "Banjalučke pivare" popeli su se na 62,4 miliona KM, a iskorištenost kapaciteta godinama se kreće oko 30, umjesto 60 posto koliko bi trebalo da bude, izjavila je portparol Pivare Milka Trubarac.

Prema njenim i riječima nadležnih iz uprave "Pivare", ovo preduzeće nalazi se u ozbiljnim problemima zbog nelojalne konkurencije i prekomjernog uvoza piva u BiH, što će ovu granu privrede dovesti pred kolaps.

Pivari već godinama ukazuju domaćim nadležnim institucijama da bi trebalo da zaštite domaću proizvodnju, što je i samim Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno, ali do danas nadležne institucije nisu našle za shodno da nešto preduzmu, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Odbor  industrije piva BiH zatražio je krajem juna od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da hitno razmotri zahtjev za zaštitu domaće proizvodnje, jer je prošle godine uvoz piva dostigao 60 posto od ukupne prodaje ovog proizvoda u BiH.

Predsjednik Grupacije pivara Spoljnotrgovinske komore BiH Edin Ibrahimpašić rekao je krajem juna u Sarajevu da je lani uvezeno 1,4 miliona hektolitara piva /12 000 šlepera/, proizvedeno svega nešto više od 900 000 hektolitara, a izvezeno iz BiH svega 40 000 hektolitara piva.

"Stepen iskorištenosti domaćeg proizvodnog kapaciteta u prošloj godini svega 33,5 posto. Instalirani kapaciteti postoje, ali ne mogu da budu zaposleni zbog prekomjernog uvoza", naglasio je Ibrahimpašić na konferenciji za novinare.

On je odbacio mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, jer su pod znakom pitanja i postojeća, imajući u vidu da je prošle godine došlo do smanjenja zaposlenih u ovoj branši, te da su plate smanjene za 1,3 miliona KM, a u istoj srazmjeri i doprinosi i porezi iz osnova rada.
"Još uvijek se dešava abnormalni uvoz piva u BiH, što dovodi pod pitanje zadržavanje postojećih radnih mjesta, a samim tim još dodatnih 10 do 15 radnih mjesta drugih proizvođača u BiH od kojih pivarska industrija nabavlja sirovinu i repromaterijal", naglasio je Ibrahimpašić.

Govoreći o ovozu piva u susjednim zemljama i Evropi, predsjednik Grupacije je rekao da Srbija uvozi manje od pet posto, Hrvatska oko 10, a da je prosječan uvoz piva u Evropi oko 13 posto od ukupne potrošnje.

On je podsjetio da su na ovaj problem ukazali još 2007. godine, te da i sam sporazum CEFTA podrazumijeva isključivo balans u trgovinskoj razmjeni, a ako se on naruši, propisan je način zaštitite domaće prizvodnje.