BiH
0

Smanjen uvoz bezalkoholnih pića, ali rezultati i dalje nezadovoljavajući

FENA
Za devet mjeseci ove godine BiH je izvezla bezalkoholnih pića u vrijednosti 14,6 miliona KM, a uvoz je iznosio 99 miliona KM. Međutim, iako je u odnosu na isti period 2009. uvoz smanjen za 12 posto, rezultati nisu zadovoljavajući.

Na sjednici odbora Grupacije bezalkoholnih pića Vanjskotrgovinske komore BiH danas u Sarajevu ocijenjeno je da je ovaj debalans još neopravdano velik, ako se uzme u obzir činjenica da BiH ima velike proizvođačke kapacitete. Tako učešće izvoza u uvozu iznosi svega 14,8 posto.

Po riječima sekretarke Grupacije Selme Bašagić, najviše bezalkoholnih pića iz BiH, u spomenutom periodu, izvezeno je u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, dok je najviše uvezeno iz tih zemalja, zatim Austrije, Crne Gore i Makedonije.

"Izvoz je u odnosu na isti period 2009. smanjen za 3,4 posto, a uvoz smanjen za 12 posto, međutim, ovi rezultati nisu zadovoljavajući. Ova godina je bila teška za Grupaciju bezalkoholnih pića, posebno, i na domaćem tržištu. Kapaciteti firmi koje se bave proizvodnjom bezalkoholnih pića nisu dovoljno iskorišteni i ima dosta prostora za izvoz", naglasila je Bašagić.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana donesen Pravilnik o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama te da je formirana Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH, što bi trebalo predstavljati značajan pomak kada je riječ o uređenju tržišta.

"Taj pravilnik će dati uporište proizvođačima na domaćem tržištu kako da svoju proizvodnju usklade s Pravilnikom. Također, vršit će se određeni nadzor uvezene robe, a on je i jedan od elemenata za kvalitet i značit će puno za izvoz proizvoda", kazala je Bašagić.

Drago Sando, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane u BiH u Sektoru službene kontrole, sljedivosti, upravljanja rizikom i obavještavanja o riziku, istaknuo je da je Pravilnik usklađen s propisima EU i da on treba da stavi u ravnopravan položaj proizvođače i uvoznike, što do sada nije bio slučaj.

Istaknuto je i da je prvi sastanak Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH zakazan za 19. novembar.