biznis
34

Povećan broj zaposlenih u 2016.: Najveća potražnja u poslovanju nekretninama i uslužnim djelatnostima

Klix.ba
Muamer Bandić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muamer Bandić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Broj nezaposlenih osoba koje su registrovane na zavodima za zapošljavanje u 2016. godini se smanjio za 27.546 osoba, odnosno za 5,12 posto u odnosu na 2015. godinu. Ovaj podatak ne znači da je ovoliko osoba pronašlo posao jer su razlozi za skidanje s evidencije različiti.

Optimizam donosi podatak da je u prošloj godini povećana potražanja poslodavaca za radnicima pa je zaposleno 20.795 osoba više nego u 2015. godini.

"Tržište rada u 2016. godini bilježi pozitivne promjene. Broj zaposlenih osoba u BiH u periodu januar-decembar 2016. godine konstantno je bio u porastu, kako na mjesečnom, tako i pri godišnjem poređenju. Povećanje broja zaposlenih osoba je doprinijelo smanjenju stope nezaposlenosti koja je u decembru iznosila 40,9 posto i u odnosu na isti period 2015. godine smanjila se za 1,8 posto. U periodu januar-decembar 2016. godine ukupno je registrovano 132.191 osoba zaposlena s evidencije zavoda i službi za zapošljavanje, što je za 18,67 posto više nego u istom periodu 2015. godine", rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje Muamer Bandić.

Povećan broj osoba koje su dobile otkaz

Najviše osoba zaposleno je u sektoru poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te poljoprivrede, šumarstva, ribolova i ostalih uslužnih djelatnosti. Opala je potražnja za radnicima u sektorima finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, vađenja ruda i kamena, javne uprave i odbrane te obaveznog socijalnog osiguranja i u njima je zabilježeno najveće smanjenje broja zaposlenih osoba.

Povećan je i broj osoba koje su ostale bez posla za 4,76 posto u odnosu na 2015. godinu. Razlozi su različiti - od otpuštanja po osnovu stečaja i likvidacije preduzeća, tehnološkog ili organizacionog viška, prestanka rada poslodavca, prestanka ugovora na određeno vrijeme, sporazumnog raskida ugovora, povrede radnih obaveza itd.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na biroima je i dalje najviše nezaposlenih osoba sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici - 33,13 posto i srednjom stručnom spremom - 27,99 posto. Kada je riječ o spolu, prema Anketi o radnoj snazi za 2016. godinu, 54,9 posto nezaposlenih čine muškarci, a 45,1 posto su žene.

Nije poznat tačan broj bh. građana koji rade u inozemstvu

Putem sporazuma o zapošljavanju naših građana, u Sloveniju i Njemačku je prošle godine otišlo 5.857 osoba. U Sloveniji su najviše traženi vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici, dok u Njemačkoj i dalje samo traže njegovatelje.

Direktor Bandić je rekao da niko ne raspolaže stvarnim podacima kada je riječ o broju bh. građana koji rade u inozemstvu. Razlog su dvojna državljanstva i zaposlenja mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U 2017. godini nastavljaju raditi na zapošljavanju naših građana van BiH, a u zavisnosti od sporazuma koje potpiše Vijeće ministara BiH, naši građani će moći raditi u Srbiji, Kataru, Rusiji, Turskoj, Mađarskoj te sezonski u Hrvatskoj.